Δίνει τον παλμό σε όλες τις εκδηλώσεις
Από τα Διλινάτα ο πιο παραδοσιακός πρωτοχορευτής -Χορεύει πάντα μπροστά και λεβέντικα!
11/10/2018 | 12:25

Της Ελένης Βαλλιανάτου

Στο χορευτικό σχήμα του ανοικτού κύκλου, που απαντάται στους παραδοσιακούς χορούς της Κεφαλονιάς  διακρίνουμε στην κορυφή στην αρχή του κύκλου, τον πρωτοχορευτή ή μπροστάρη. Στους χορούς της Κεφαλονιάς ο “Διλίνις” Κουνάδης μοιάζει να είναι ο πρωταγωνιστής και όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για ένα γνήσιο πρωτοχορευτή με βιώματα που  χορεύει με λεβεντιά και σε πλημμυρίζει συναισθήματα!

Στην παραδοσιακή κοινωνία της Κεφαλονιάς χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης κάτι που αντανακλά όχι μόνο στο πρόσωπο του αλλά και στους  συγγενείς του. Χορεύει πάντα με λεβεντιά, στο λυτρωτικό βύθισμα της ψυχής του συντελούν το βιολί, το τραγούδι, το ομαδικό κέφι αλλά και τα βιώματα αφού χορεύει από παιδί!

Ο πρωτοχορευτής είναι αυτός που ελέγχει την κίνηση του κύκλου και δίνει τον παλμό, το βήμα και το κέφι  και είναι ο μόνος που έχει το ελεύθερο μπορεί να κάνει παραλλαγές του βασικού βήματος, να χτυπήσει τα πόδια του ή να λυγίσει τα γόνατα του, χωρίς όμως να έχει την έπαρση της επίδειξης!

Τα παλαιότερα χρόνια το ότι μπορούσε να χορέψει  ένας νέος  καλά, ήταν ένα σημαντικό κριτήριο του ότι ήταν γερός αλλά και ο,τι είχε κοινωνικό χαρακτήρα ήταν ένα από τα σημαντικά κριτήρια ειδικότερα αν ήταν σε ηλικία γάμου ,ο χορός απεικόνιζε την λεβεντιά και την δύναμη της ψυχής!