efsyn.gr: Απειλή για τη φημισμένη παραλία Μύρτος
Τουρισμός
28/11/2022 | 14:55
Ιδιώτες επενδυτές, με τη συνδρομή του λιμεναρχείου Κεφαλονιάς, θέλουν να στήσουν πλωτή εξέδρα για να δένουν τουριστικά σκάφη, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στην Αντίσαμο, μια άλλη παραλία του νησιού. ● Αρνητική απόφαση έχει πάρει ο Δήμος Σάμης, επισημαίνοντας τους κινδύνους ρύπανσης, ηχορύπανσης και αλλοίωσης του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, όμως παραμένουν οι φόβοι για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο στόχαστρο της τουριστικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης μπαίνει η διάσημη παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά, που μέχρι σήμερα παραμένει παρθένα από επενδύσεις, καθώς είναι αυστηρά προστατευόμενη, λόγω της φυσικής και περιβαλλοντικής αξίας της, γεγονός που επιχειρείται να παρακαμφθεί.

Αυτό που δρομολογείται στον Μύρτο, μια από τις ομορφότερες και πιο γνωστές παραλίες του κόσμου, έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία, όταν έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης έγγραφο του Λιμεναρχείου Κεφαλληνίας, συνοδευόμενο από αίτηση ιδιωτικής εταιρείας με τις σχετικές μελέτες και δικαιολογητικά για την τοποθέτηση στη διάσημη παραλία πλωτής εξέδρας επιφάνειας 24 τετραγωνικών μέτρων, που θα ξεκινά από την παραλία για την πρόσδεση θαλάσσιων σκαφών. Η αιτούμενη θέση βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πύργους ναυαγοσώστη που υπάρχουν στην παραλία και η τοποθέτηση της εξέδρας θα χωρίσει την παραλία στα δύο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης έλαβε κατηγορηματική αρνητική απόφαση στις 21 Νοεμβρίου 2022, έπειτα από αρνητική εισήγηση του δημάρχου Σάμης, Γεράσιμου Μονιά-Νέτη, στην οποία ανέφερε: «Η μόνιμη ουσιαστικά, για όλους τους θερινούς μήνες, εγκατάσταση αυτής της πλωτής εξέδρας προκαλεί μέγιστη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον η μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής, που απαθανατίζεται από δεκάδες δημοσιογράφους και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, θα πάψει πλέον να είναι η ίδια, εμπεριέχοντας πλέον μια αρκετά μεγάλη τεχνική κατασκευή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα συνάδει και δεν θα μπορεί να συνάδει με το φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό γαλάζιο και λευκό χρώμα του Μύρτου. Πέραν τούτου, είναι αντιληπτό ότι εμπεριέχεται ο κίνδυνος της πρόκλησης ρύπανσης αλλά και της δημιουργίας δυσμενών καταστάσεων (ηχορύπανση κ.λπ.) από τη χρήση των μηχανών, των σκαφών που θα προσδένουν και θα αποπλέουν από την εξέδρα αυτή».

Της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί το επίσης κατηγορηματικό «όχι» από την τοπική κοινότητα Διβαράτων, όπου ανήκει η φημισμένη παραλία. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αρκετές σύμφωνα με την νομοθεσία, καθώς έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Και δεν έχει περάσει αρκετός καιρός όπου ο ίδιος επιχειρηματίας, για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας σε άλλη παραλία του δήμου Σάμης, την Αντίσαμο, είχε λάβει αρνητική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατάφερε όμως να εξασφαλίσει άδεια και τελικά να την εγκαταστήσει, μέσω απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δεκέμβριο του 2020.

Ομως, για την περίπτωση του Μύρτου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Μύρτος, εκτός από διάσημο σύμβολο της τουριστικής προβολής της χώρας μας, είναι υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, καθώς αποτελεί μοναδικό φυσικό μνημείο περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, είναι χαρακτηρισμένος ως προστατευόμενη περιοχή Natura και επιπλέον προστατεύεται και από ειδικού χαρακτήρα Προεδρικό Διάταγμα (2/9/2009), με σκοπό τη διασφάλιση του παρθένου χαρακτήρα του. Γι’ αυτό άλλωστε προκαλεί εύλογες απορίες η στάση του τοπικού λιμενάρχη Κεφαλονιάς, ο οποίος έδωσε την τεχνική έγκρισή του για την πλωτή εξέδρα, αντίθετα στο νομικό καθεστώς προστασίας του Μύρτου, που είναι αυστηρά απαγορευτικό.

Η πλωτή εξέδρα που έχει στηθεί στην παραλία Αντίσαμος (φωτογραφία από τη σελίδα της εταιρείας στο facebook)

Σε σχετικό έγγραφό του, ο λιμενάρχης αναφέρει μεν ότι η περιοχή προστατεύεται ως Νatura (όπως είχε συμβεί και στην Αντίσαμο), καθώς σε τέτοιες περιοχές επιτρέπονται ανάλογες δραστηριότητες, αλλά αποσιωπά την ιδιαίτερη προστασία του Μύρτου ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με το Προεδρικό Διάταγμα που είναι παντελώς κατηγορηματικό για κάθε άλλη χρήση, πέραν της εξυπηρέτησης των λουομένων στην παραλία. Και με αυτό τον τρόπο παρακάμπτει τη γνωστοποίηση της υπόθεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που είναι συναρμόδια για το ζήτημα.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι για την ανάλογη πλωτή εξέδρα που στήθηκε από την ίδια εταιρεία στην Αντίσαμο -όπου, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, κατά παρέκκλιση της άδειας που έχει δοθεί, την προσεγγίζουν και άλλα σκάφη, ιδιαίτερα τα βράδια, από τα οποία παρατηρείται ρύπανση- το αντίτιμο προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 720 ευρώ τον χρόνο, είναι να αναρωτιέται κανείς κατά πόσον αξίζει ο «βιασμός» του Μύρτου για ένα τέτοιο ευτελές ποσό.

Πηγή: efsyn.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer