Συνάντηση ομογενών στη Νέα Υόρκη
Αντώνης Διαματάρης: «Εργαζόμαστε σκληρά για τον Απόδημο Ελληνισμό»
 Ομογένεια
27/11/2019 | 10:41

Στη δέσμευση ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης ανάμεσα στους Ελληνες του εξωτερικού και την πατρίδα προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, κατά τη διάρκεια της ανοικτής συγκέντρωσης – συζήτησης με ομογενείς, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Διαματάρης, αναφερόμενος στην υπερψήφιση της πρότασης Συνταγματικής Αναθεώρησης που ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση της διαδικασίας ψήφου των αποδήμων, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», τονίζοντας ότι η θεσμοθέτηση των προϋποθέσεων, έστω και με τους γνωστούς περιορισμούς, αποτελεί μια αποφασιστική τομή σε ένα ζήτημα που αποτελούσε «ανοικτή πληγή» για τους Ελληνες του εξωτερικού.

«Σήμερα, με όλες τις ατέλειες, τις οποίες είμαι ο πρώτος που τις παραδέχομαι, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε μια τεράστια αρχή. Είναι στο χέρι μας, σιγά – σιγά να το βελτιώσουμε», είπε ο κ. Διαματάρης, τονίζοντας πως η τελική μορφή του νομοσχεδίου συντάχθηκε με βάση τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπήρχαν για υπερψήφιση.

«Στις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία, ήταν σαφέστατος: Η επιθυμία του ήταν να μας δώσει κανονική ψήφο, δηλαδή να ψηφίζουμε εδώ, στα μέρη που ζούμε, όπως θα ψήφιζε κανείς που πηγαίνει στην Ελλάδα. Ηθελε και πολέμησε, αγωνίστηκε, να μας δώσει την επιστολική ψήφο, γιατί γνωρίζει ότι οι αποστάσεις στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία, είναι τεράστιες και ότι τα Προξενεία μας πολλές φορές μακριά από τους Ελληνες πολίτες. Υπάρχει όμως μια μεγάλη πραγματικότητα στην πολιτική, η οποία λέγεται ότι δεν είναι αυτό που θέλουμε μόνο, αλλά είναι το εφικτό, τι μπορούμε να πάρουμε», τόνισε ο κ. Διαματάρης.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε ένα διαχρονικό πρόβλημα των ομογενών, που δεν είναι άλλο από αυτό της ευελιξίας των συναλλαγών με το ελληνικό κράτος, με κύριο χαρακτηριστικό τη χρονοβόρα και δύσκαμπτη γραφειοκρατία.

Ο κ. Διαματάρης, αφού έπλεξε το εγκώμιο του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, αλλά και του συνεργάτη του, Εμμανουήλ Κουμπαράκη, ανέφερε πως σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η απλούστευση των διαδικασιών για υπηρεσίες όπως η σύνταξη πληρεξουσίου και η έκδοση διαβατηρίου.

«Ο Μανος Κουμπαράκης και μια ομάδα από 2-3 υπουργεία δουλεύουν εδώ και τρεις μήνες, προκειμένου να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αυτές, ιδίως στα θέματα με τα ληξιαρχεία. Υπάρχει και το θέμα με τα διαβατήρια. Η λύση είναι να βάλουμε μια φωτογραφική μηχανή, να τη στήσουμε, να μπαίνει ο κ. Γενικός Πρόξενος και να εγκρίνει ή να απορρίπτει τη φωτογραφία μέσω υπολογιστή», είπε ο κ. Διαματάρης, προαναγγέλλοντας και την επικείμενη ανανέωση του εξοπλισμού των Προξενείων, με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αναφορικά με την Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τη στάση της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη. Επίσης, προανήγγειλε τη διενέργεια ενός ειδικού Συνεδρίου στην Αθήνα.

Παράλληλα, όμως, με τη συμβατική διαδικασία εκπαίδευσης, ο κ. Διαματάρης τόνισε πως η ηγεσία του υπουργείου θα δώσει βάρος και στη διοργάνωση κατασκηνώσεων στην Ελλάδα, για Ελληνόπουλα της Διασποράς, προκειμένου να νοιώσουν πιο άμεσα συνδεδεμένα με την Ελλάδα.

«Αυτό θα είναι μια συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα με το κράτος. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα και να περιμένουμε λιγότερα από το κράτος, το οποίο, βέβαια, θα πρέπει να συμμετέχει, έστω σε ένα ποσοστό 25%. Εάν οι επιχειρηματίες μας δουν ένα σοβαρό, σωστό και διαφανές πρόγραμμα, θα μπορέσουν να βοηθήσουν», είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Κατόπιν, ο κ. Διαματάρης μίλησε και για άλλα θέματα καθημερινότητας, όπως αυτό της ασφαλιστικής περίθαλψης των ομογενών στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι πολλοί συνταξιούχοι απόδημοι προτιμούν, για παράδειγμα, τη Φλόριδα, από περιοχές όπως η Κρήτη, με ανάλογες καιρικές συνθήκες, διότι ανησυχούν για ενδεχόμενη ανάγκη νοσηλείας τους χωρίς κάλυψη. Επίσης, έθεσε και το συνταξιοδοτικό, αναφερόμενος στην περίπτωση συνταξιούχων ομογενών για τους οποίους χρειάστηκε να πραγματοποιήσει προσωπική παρέμβαση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσει, τόσο εμπράκτως, όσο και συμβολικά, την προσφορά των Ελλήνων του Εξωτερικού: Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο «Αγαλμα του Μετανάστη», αλλά και ένα «Σπίτι του Απόδημου», το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί με δωρεές των ομογενών. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι ομογενείς που συνεισφέρουν ανιδιοτελώς, λόγω της αγάπης τους για την πατρίδα.

«Είμαι βέβαιος ότι προσπαθούμε πολύ σκληρά, δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, με χαρά, με ικανοποίηση και, όπως έλεγα στην αρχή, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον Απόδημο Ελληνισμό, όσο και την Ελλάδα. Θέλω επίσης να σας πω -και το έχω αποδείξει- ότι η πόρτα μου είναι ανοικτή. Είμαι ομογενής, ένας από εσάς, ξέρω τι γίνεται, θέλω να κάνω ό,τι μπορώ να είμαι κοντά σας», κατέληξε ο κ. Διαματάρης.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, η σύζυγος του Υφυπουργού, Λίτσα Διαματάρη, ο πολιτειακός βουλευτής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γεώργιος Χωριάτης, ο πρόεδρος της Alma Bank, Ευστάθιος Βαλιώτης, ο επίτιμος πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νικόλαος Ανδριώτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρώην πρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας, ο επιχειρηματίας Μάικ Αγγελιάδης, ο ιδιοκτήτης του «Hellas FM» Νίκος Φύλας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, ο εκδότης του «Ε.Κ.», Ηρακλής Διαματάρης, η Διευθύντρια της Αγγλόφωνης έκδοσης, Βανέσσα Διαματάρη και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ