Μέχρι 13 Μαΐου οι προθεσμίες
Ανησυχία για τους δασικούς χάρτες – Αντιδράσεις φορέων
Κοινωνία
02/02/2021 | 15:39

Γράφει ο Ανδρέας Αρβανιτάκης

Πονοκέφαλος για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας αποτελεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών όπως αυτοί ανέβηκαν στη σελίδα του κτηματολογίου https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension .

Οι πολίτες θα πρέπει εντός 105 ημερών από την ανάρτηση να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων τους, ήτοι μέχρι τις 13 Μαίου.
Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ως προς την εκμετάλλευσή τους.
Με μια γρήγορη ματιά φαίνεται το “πρόβλημα” του χαρακτηρισμού ως δασικού αφορά την πλειονότητα των συμπολιτών μας. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιονίου, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ιδιοκτησίες.
Το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου υιοθέτησε ψήφισμα αναφορικά με το φλέγον αυτό ζήτημα. Συγκεκριμένα ζητάει την αναστολή και την επικαιροποίησή τους ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι υφιστάμενες πράξεις χαρακτηρισμού, ενώ ζητήθηκε και η παράταση του χρόνου ενστάσεων στους 8 μήνες από τις 105 μέρες που είναι τώρα.
Τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα αυτό με φορείς του νησιού μας συγκάλεσε και ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος. Κατά τη συζήτηση τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης δασικών χαρτών. Τέθηκαν ωστόσο επί τάπητος και τα προβλήματα που προκάλεσε η διαδικασία όπως εφαρμόστηκε, με τον βουλευτή να δεσμεύεται να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην μείωση των δυσκολιών για τους πολίτες μέχρι την οριστικοποίηση των χαρτών.
Μηχανικοί και νομικοί του νησιού μας καλούν τους πολίτες να μην αμελήσουν να ελέγξουν τον χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους και να προβούν στις σχετικές ενέργειες. Χαρακτηριστική ήταν και η ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λυκούδη (εδώ).
Το σίγουρο είναι πως οι δασικές χάρτες θα απασχολήσουν έντονα την τοπική επικαιρότητα το προσεχές διάστημα.
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer