Οριακά σταθερή αλλά άκρως ανησυχητική είναι η εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει αυξητική πορεία, τους θανάτους από την πανδημία να είναι κάποιες μέρες και διψήφιοι, και ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας βασικών νοσοκομείων αναφοράς να χτυπάνε «κόκκινο» από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Και η ανησυχία όλων είναι το τι θα γίνει από εδώ και πέρα όταν η πτώση της θερμοκρασίας οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού.
Με το δεύτερο κύμα σε πλήρη εξέλιξη και τον χειμώνα προ των πυλών, οι γιατροί των νοσοκομείων και ειδικά των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα σε «θέσεις μάχης», έχοντας περισσότερα όπλα και εμπειρία από την αρχική φάση της πανδημίας αλλά και μία πολύ πιο δύσκολη περίοδο μπροστά τους. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής θεραπείας COVID-19 στην Αθήνα είναι υψηλό, με δύο στις τρεις κλίνες να νοσηλεύουν αυτή τη στιγμή ασθενείς. Οι δυνατότητες δέσμευσης για την COVID-19 περισσότερων κλινών εντατικής από τις υφιστάμενες είναι πολύ περιορισμένες. Και αυτό διότι ήδη στις υπόλοιπες «non-COVID-19» δημόσιες κλίνες εντατικής της Αττικής το ποσοστό κάλυψης αγγίζει επικίνδυνα το 90%. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τετάρτη, από τις 122 κλίνες εντατικής COVID-19 της Αττικής καλυμμένες ήταν οι 81 (66,3%), ενώ από τις υπόλοιπες 205 κλίνες εντατικής «non-COVID» του Λεκανοπεδίου, καλυμμένες ήταν οι 183 (89,3%).
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα βασικά νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, την προηγούμενη Παρασκευή από τις 29 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ – COVID-19, κενές ήταν οι εννέα. «Δεν έχουμε πολλές κενές κλίνες εντατικής, αλλά υπάρχουν», ανέφερε στην «Κ» η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ότι από σήμερα θα ανοίξει νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών στο «Σωτηρία» από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Η εβδομάδα που τελειώνει ήταν για το «Σωτηρία» λίγο πιο «ήσυχη» από πλευράς νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Στο νοσοκομείο λειτουργούν πλέον πέντε κλινικές COVID-19, στις οποίες την Παρασκευή νοσηλεύονταν 80-90 ασθενείς. «Υπάρχει κόπωση, υπάρχει άγχος, αλλά τώρα το φορτίο είναι μικρότερο σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας», σημειώνει η κ. Γκάγκα, υπενθυμίζοντας ότι πλέον έχουν μπει και άλλα νοσοκομεία στη «μάχη» με τον κορωνοϊό («Γεννηματάς», «Λαϊκό» κ.ά.).
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αυτή την εβδομάδα νοσηλεύονταν ημερησίως κατά μέσον όρο 70-80 ασθενείς. «Και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα πιο βαριά περιστατικά, καθώς οι ασθενείς που είναι σε φάση ανάρρωσης, διακομίζονται σε μικρότερα νοσοκομεία όπως η “Παμμακάριστος”», αναφέρει στην «Κ» η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Παρασκευή Κατσαούνου. Σε ό,τι αφορά τις κλίνες εντατικής θεραπείας για κορωνοϊό στον «Ευαγγελισμό» σχεδόν το 75% ήταν την περασμένη Παρασκευή καλυμμένο. «Δεν είμαστε σε κατάσταση να χρειάζεται κάποιος ασθενής φροντίδα σε εντατική και να μην τη λαμβάνει», σημειώνει η καθηγήτρια.
Συνοψίζοντας την κατάσταση στο νοσοκομείο η κ. Κατσαούνου επισημαίνει «πίεση από πλευράς αριθμού ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας σαφώς έχουμε. Αλλά είναι διαφορετικά τώρα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα. Υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση της πίεσης και δεν υπάρχει η έννοια του πανικού. Εχουμε όπλα θεραπευτικά, ξέρουμε τους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό, έχουμε την εμπειρία διαχείρισης της νόσου και οργάνωσης του νοσοκομείου προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέρυσι κάναμε την πρόβα τζενεράλε». Και προσθέτει, «όμως εάν τώρα που είμαστε ακόμα στον Οκτώβριο και με καλές καιρικές συνθήκες βλέπουμε μία αυξανόμενη προσέλευση ασθενών, ανησυχούμε για το τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Και παρότι η εμπειρία είναι μεγαλύτερη και η διαχείριση καλύτερη, ο φόβος είναι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό».
Την ανησυχία ότι δεν θα αντέξει το σύστημα Υγείας εάν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού εκφράζουν πολλοί γιατροί του ΕΣΥ που τονίζουν ότι θα πρέπει παράλληλα να μη διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των υπόλοιπων ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ενα από τα νοσοκομεία που ρίχθηκε πρόσφατα στη μάχη με τον κορωνοϊό είναι το «Γ. Γεννηματάς». Εδώ και ένα μήνα διαθέτει 31 απλές κλίνες νοσηλείας και δέκα κλίνες εντατικής για ασθενείς με COVID-19. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο «Γ. Γεννηματάς» Ματίνα Παγώνη, οι απλές κλίνες COVID-19 είναι καλυμμένες, ενώ από τις δέκα κλίνες εντατικής την περασμένη Πέμπτη, μόνο δύο ήταν κενές.
«Επιπλέον, το νοσοκομείο πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά εκτός από τον κορωνοϊό», σημειώνει η κ. Παγώνη. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΪΝΑΠ σε συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις της 1ης ΥΠΕ Αττικής και της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, ζήτησε να μην ισχύσει το μέτρο της μείωσης των χειρουργείων κατά 40% που προβλέπεται για την Αττική σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Κατά την κ. Παγώνη το αίτημα έγινε δεκτό. Οπως επισημαίνει, «όλοι οι ασθενείς πρέπει να εξυπηρετηθούν. Δεν είναι μόνο COVID-19 η ζωή».
Ανάγκη για κλίνες
Την ανάγκη αύξησης των κλινών εντατικής και για τα μη COVID-19 περιστατικά, επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο σε αυτή τη φάση λειτουργίας του διαθέτει αυτή τη στιγμή 23 κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων την τελευταία εβδομάδα οι καλυμμένες κυμαίνονται από 11 έως 13, και δέκα για τα υπόλοιπα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό, ενώ ζορίζεται και η γενική λειτουργία του νοσοκομείου, επειδή είναι λίγες οι κλίνες εντατικής για τα άλλα περιστατικά», αναφέρει ο κ. Ρίζος που τονίζει την ανάγκη αύξησης των κλινών ΜΕΘ στο «Αττικόν» τουλάχιστον κατά δέκα, με αντίστοιχη στελέχωση με προσωπικό.
Κοντά στο «κόκκινο» αρκετές περιοχές
Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τον κορωνοϊό προσεγγίζουν πολλές περιοχές της επικράτειας, με την Κοζάνη να είναι η πρώτη στην οποία εφαρμόστηκαν σε αυτό το δεύτερο κύμα αυστηρά μέτρα περιορισμού που παραπέμπουν στο lockdown. Κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο βρίσκονται και τα Ιωάννινα, στα οποία από το περασμένο Σάββατο έως και την Παρασκευή, είχαν καταγραφεί στην περιοχή 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αντίστοιχα ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 229 κρούσματα, και στην Καστοριά (69). Σημειώνεται ότι σύμφωνα και με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένα από τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μία περιοχή «κόκκινη» είναι να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και το ποσοστό των θετικών στο κορωνοϊό τεστ να ξεπερνά το 4%, ή να καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ανεξαρτήτως θετικότητας των τεστ. Στην Κοζάνη, η απόφαση για lockdown ελήφθη όταν τα κρούσματα ήταν 159,7 ανά 100.000 πληθυσμού. Τα Ιωάννινα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απέχουν από το όριο, «αλλά όχι σημαντικά».
Πηγή: kathimerini.gr