Το 2022 θα φέρει τα… κάτω πάνω;
Ανδρεας Κωνσταντατος
30/12/2021 | 19:54

Λίγοι πιθανολογούσαν ακόμα και πριν μερικούς μήνες, πως υπάρχουν περιθώρια ανατροπών στην πολιτική σκηνή, έτσι όπως διαμορφώθηκε από το 2015 και μετά.

Κι όμως το 2021 αποχωρεί με μια έκπληξη που προκαλεί ακόμα αναταράξεις το πολιτικό σκηνικό μας και το ερώτημα είναι αν το 2002 θα το αναδιατάξει και θα φέρει τα… κάτω πάνω.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δρομολογήσει τα δικά του σχέδια για το χρόνο που μας αφήνει.

Πρόσθεσε στον τίτλο του κόμματος του την ταμπέλα “Προοδευτική Συμμαχία”, σαν να λέει προς το ΚΙΝΑΛ, “εδώ είμαστε και σας περιμένουμε”, αλλά τα πράγματα του πήγαν στραβά, καθώς όχι μόνο δεν έφτασαν καινούργιοι αλλά άρχισαν να φεύγουν και οι παλιοί.

Η ταμπέλα άρχισε να ξεφτίζει και ο νέος ένοικος της Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει ότι θέλει να την κατεδαφίσει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε το βηματισμό του, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με τολμηρές προτάσεις, που αδυνατεί να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδικό στόχο να γίνει κεντρικός παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι και να διαχωρίσει πλήρως τη πολιτική του πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Γι αυτό πρώτη του κίνηση του, ήταν να χτυπήσει τον αντίπαλό του στο χώρο της κεντροαριστεράς, στο αδύνατο σημείο του, τον λαϊκισμό, την ατολμία συγκεκριμένων προτάσεων και την αμφισημία της πολιτικής του, γύρω από την πανδημία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Με συνέντευξη του στο “Πρώτο Θέμα” απευθύνθηκε στην ορθολογική κεντροαριστερά ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει “τώρα μέτρα” ανάλογα με αυτά που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη. Πρότεινε υποχρεωτικό εμβολιασμό στο δημόσιο για όσους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή με το κοινό και απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές μέσα στην πανδημία λέγοντας πως «αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας, και δεν δείχνει υπεύθυνη στάση». Δηλαδή τον χαρακτήρισε με λίγα λόγια “ανεύθυνο”.

Κατέγραψε έτσι ένα πρώτο δείγμα της πολιτικής του, μακριά από τη θολή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και τις παλλινδρομήσεις της κυβέρνησης, δίνοντας απάντηση στο δίλημμα που του έθεσε ο κ. Τσίπρας “Και με τη δεξιά και με την προοδευτική παράταξη, δεν γίνεται. Διαλέξτε”.

Αν οι προτάσεις είναι θετικές, αν έχουν απήχηση στο κοινό ή όχι, θα μετρηθούν και θα κριθούν στις πρώτες έρευνες του Ιανουαρίου. Αλλά είναι προτάσεις καθαρές, και όχι συριζαιϊκού τύπου “και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα”.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει το πολιτικό κενό που δημιουργείται από την αναμενόμενη φθορά της κυβέρνησης και από τον “εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πρόχειρο, αντιφατικό και βαθιά λαϊκίστικο λόγο, που δεν του επιτρέπει να αποτελεί σοβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση” όπως σημείωσε η κα Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει μπροστά του, το 2022, ένα μεγάλο στοίχημα να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα κόμμα ευθύνης και λογικής, μακριά από το τυφλό λαϊκισμό των ιδεολογικών γειτόνων του. Θα τα καταφέρει ή θα αναλωθεί σε ασκήσεις ισορροπίας στη βάρκα της κεντροαριστεράς;

Πηγή: afteroffice.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ