Τα …μυστικά του Μαξίμου
Ανδρεας Κωνσταντατος
09/07/2022 | 11:59

Ανδρέας Κωνσταντάτος

O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την ημέρα της επετείου των τριών χρόνων της ΝΔ στην εξουσία, να διαγράψει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που τροφοδοτούσαν τον Τύπο, συνεργάτες και υπουργοί του και να επιμείνει θεσμικά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, προκαλώντας σύγχυση στους αντιπάλους του και ερωτηματικά στους υπουργούς του.
Παρουσίασε την απόφασή του, με μια ομιλία του στη Βουλή που είχε προεκλογικά χαρακτηριστικά, αφού αναφέρθηκε στο δίλημμα των επόμενων εκλογών “σταθερότητα ή αστάθεια” και στην προεκλογική τακτική του, που βασίζεται στη σύγκριση του έργου της κυβέρνησης του, με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αργότερα στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, για να μην μείνει καμία αμφιβολία προχώρησε περισσότερο επισημαίνοντας πως δεν ψάχνει κάποιο “δημοσκοπικό ξέφωτο” για πρόωρες εκλογές και τονίζοντας οτι παίρνει το ρίσκο της σταθερότητας. «Αν αυτό οδηγήσει σε πολιτικό κόστος λόγω δύσκολου χειμώνα, ας είναι έτσι» είπε.

Τι έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός;

Εδώ και μήνες η ατζέντα της κυβέρνησης, μοιάζει προεκλογική, με τη χορήγηση επιδομάτων για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, με μια κοινωνική πολιτική πολύ πέραν εκείνων που είχαμε ζήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, με υποσχέσεις για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας των νοικοκυριών και το φθινόπωρο, με αυξήσεις συντάξεων, με επισκέψεις στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας κυβερνητικών κλιμακίων όλο το καλοκαίρι και με μια τακτική ελεγχόμενης πόλωσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν μια τακτική που άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ακόμα και για εκλογικό αιφνιδιασμό. Κτυπούσε “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”.

Τώρα βάζει φρένο στην εκλογολογία με κατηγορηματικό τρόπο και με λόγους που δύσκολα μπορεί να πάρει πίσω για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Το κάνει, λεει, για την πολιτική σταθερότητα γιατι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.
Το ίδιο όμως θα συμβει και στο τέλος της 4ετίας, αφού οι εκλογές με την απλή αναλογική δεν θα βγάλουν κυβέρνηση. Τότε όμως δεν θα έχει την ευθύνη ο ίδιος για οτι συμβεί, αλλά εκείνος που ψήφισε την απλη αναλογική, που αποτελεί “κολυμθήθρα” της αστάθειας.
Ενας δεύτερος λόγος ήταν για να συμμαζέψει τους υπουργούς του, που οι περισσότεροι ασκούνται στο “άθλημα” της συλλογής σταυρών και προκαλεσει σύγχυση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήταν έτοιμα για εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Οι συνεργάτες του λένε πως ο πρωθυπουργός, ειπε πιο δυνατά αυτό που πάντα λέει: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Συμφωνούν πάντως πως η εκλογολογία λειτουργεί διαλυτικά στην κυβέρνηση όμως επηρρεαζει και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και του ίδιου του πρωθυπουργού”.

Ο κ Μητσοτάκης πάντως δεν γνωστοποιεί τις βαθύτερες σκέψεις του, κι έτσι κανείς δεν γνωρίζει, αν αξιοποιεί την παραδοσιακή τακτική των πρωθυπουργών, να διαψεύδει τις πρόωρες μέχρι να τις προκηρύξει ή όντως επιθυμεί να κινηθεί θεσμικά και να ολοκληρώσει την 4ετία.
Το 2015, ο κ Τσίπρας υποσχέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, που τον βοήθησαν να περάσει το τρίτο μνημόνιο, οτι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και μόλις ψηφίστηκε το μνημόνιο τις προκήρυξε..
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον κ Μητσοτάκη αλλά προς αποφυγή καθως ο πρωθυπουργός θέλει να δρα θεσμικά και αξιόπιστα..

Ανασχηματισμός αντι εκλογές;

Ενημερωμένοι συνεργάτες του, εκτιμούσαν τις τελευταίες μέρες, πριν τις δηλωσεις Μητσοτάκη- ακόμα και εκείνοι που έβλεπαν εκλογές στο φθινόπωρο- πως οι πιθανότητες για εκλογές τον Σεπτέμβριο είναι πολύ μικρότερες από τις πιθανότητες για εκλογές τον επόμενο Ιούνιο.
Τώρα που οι εκλογές μετατίθενται ο κ Μητσοτάκης έχει χρόνο για δυο πολιτικές κινήσεις .
Πρώτον για εναν ανασχηματισμό το φθινόπωρο καθως υπάρχουν υπουργοί σε κρίσιμους τομείς που δεν τα πάνε καλά και δεύτερο για να δει ξανά τις προτάσεις συνεργατών του επαναφοράς του παλιού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, με το μπόνους των 50 εδρών, διορθώνοντας έτσι το λάθος του κ. Γεραπετρίτη. Ο ίδιος παλαιότερα τις απέρριψε , αλλά όπως λένε στην πολιτική “ποτε μη λες ποτέ”

Για πρόωρες πιέζουν κυβερνητικά στελέχη

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, που επιθυμούν να στηθούν κάλπες το Σεπτέμβριο, δεν αντιλαμβάνονται το ρίσκο που παίρνει ο πρωθυπουργός, καθώς έχουν τους δικούς τους λόγους να ανησυχούν.

Πρώτον εκτιμούν πως ο επόμενος σκληρός χειμώνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά στην εικόνα της κυβέρνησης.
Σε μια περίοδο που η Γερμανία θα επιβάλλει δελτίο στην κατανάλωση φυσικού αερίου, που η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμα λύσεις να γεμίσει τις αποθήκες της με αέριο και να μειώσει τις τιμές του , που όλοι μιλούν για την επερχόμενη ύφεση και διεθνείς οίκοι , όπως η Goldman Sachs, αναθεωρούν, προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις τιμές φυσικού αερίου, τους “ζώνουν τα φίδια” και πιέζουν για πρόωρες εκλογές.

Ο Αδωνις Γεωργιαδης προειδοποίησε δημόσια οτι ζούμε μια νέα πραγματικότητα, όπου η ενέργεια δεν θα είναι πια επαρκής, προσθέτοντας, οτι “κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα”.

Αύξησε τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο επιχείρημα τους για πρόωρες εκλογές , είναι η βελτιωμένη εικόνα της κυβερνησης σε σχέση με τον χειμώνα και η δυναμική των γεγονότων.
Στην πολιτική λένε, πως ορισμένες φορές στην κοινωνία δημιουργείται δυναμική, προς μια κατεύθυνση που δεν μπορεί να την παραβλέψει ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Ετσι και τώρα η συζήτηση γύρω από τον χρόνο των εκλογών και ο φόβος του απρόβλεπτου χειμώνα , έχει πείσει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας πως πρέπει να διεξαχθούν σύντομα. Πιστεύουν πως η χώρα θα πρέπει να διαθέτει νέα και σταθερή κυβέρνηση μέσα στην “τρικυμία” των γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται στην ήπειρο μας, της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης κι όχι να βιώνει επι ένα χρόνο το τοξικό, πολωτικό και διαλυτικό ελληνικό προεκλογικό κλίμα. Ηδη το 56% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Alco επιθυμεί εκλογές το φθινόπωρο και μόνο το 18% στο τέλος της 4ετίας.

Η λήψη των μέτρων ανακούφισης των πολιτών, τα συνεχή σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο και η ελεγχόμενη πόλωση, ενίσχυσαν τη συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, περισσότερο της ΝΔ και λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, η ΝΔ απο το 30,8 % που κατέγραψε η έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 8 Μαΐου έφτασε τον Ιούλιο στο 33,1% σημειώνοντας αύξηση 2,3% , ενω ο ΣΥΡΙΖΑ απο το 22,8 του Μαΐου ανήλθε στο 24,2 τον Ιούλιο, αυξηση 1,4%.
Η διαφορά των δύο κομμάτων απο το 8% του Μαΐου ανήλθε στο 8,9 % τον Ιούλιο, διαφορά που υπερβαίνει , κατά τι, εκείνης των βουλευτικών εκλογών του 2019.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι

Το τρίτο που επισημαίνουν, κυρίως βουλευτές, είναι πως το σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των διπλών βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου -Ιουλίου και των αυτοδιοικητικών του Οκτωβρίου θα λειτουργήσει αρνητικά για τον κομματικό μηχανισμό, καθώς δεν θα υπάρχει επαρκής στήριξη στην προεκλογικη καμπάνια της ΝΔ απο τους αιρετούς .
Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα έχουν ξεκινήσει το δικό τους προεκλογικό αγώνα και θα διαπραγματεύονται συνεργασίες με άλλα κόμματα και πρόσωπα πέραν του νεοδημοκρατικού χώρου.
“Θα τρέχουν για να εκλεγούν παζαρεύοντας με άλλες δυνάμεις που μπορεί να είναι αντίθετες με το κόμμα” σημειώνουν, επισημαίνοντας ότι και το 2019 ήταν πολύ κοντά οι ημερομηνίες, αλλά οι αυτοδιοικητικές προηγήθηκαν των βουλευτικών..

Αυτές τις εκτιμήσεις δεν συμμερίζονται ,σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα, όπως ψιθυρίζουν βουλευτές, να δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται με την κοινωνία στις περιφέρειες τους και εκείνων που είναι κλεισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως για κάθε περίπτωση στο συρτάρι, υπάρχει ήδη φάκελος, με το σχεδιασμό fast track εκλογών, αλλά ο κ Μητσοτάκης, είναι εκείνος που θα πει την τελευταία λέξη …

Πηγη: Todaypress

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ