Τα “αγκάθια” στο δρόμο για την αυτοδυναμία
Ανδρεας Κωνσταντατος
27/10/2022 | 13:38

Ανδρέας Κωνσταντάτος

Για πρώτη φορά η χώρα οδηγείται σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με δύο διαφορετικούς εκλογικούς νόμους που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ πριν. Ακόμα και οι εκλογολόγοι περιμένουν να δουν πως θα λειτουργήσουν στην πράξη.
Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτούς τους δυο εκλογικούς νόμους στο συρτάρι του, και με άγνωστες ακόμα τις βασικές παραμέτρους τους, αναζητά την κατάλληλη Κυριακή για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg στις 22 Σεπτεμβρίου είχε αναφέρει δύο περιόδους για τις εκλογές “Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023”. Λίγες μέρες αργότερα, σε ομιλία του στην Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Κρήτη, τις προσδιόρισε για την “άνοιξη του 2023”.
“Κυριακή κοντή γιορτή” λένε, άρα σε λιγότερο από έξι μήνες, κατά τα λεγόμενα του, θα πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές της απλής αναλογικής.
Λογικό είναι λοιπόν, να ξεκινήσει και το “γαϊτανάκι” των ημερομηνιών μεταξύ κομμάτων, υποψηφίων και ΜΜΕ, που αρχίζει με Κυριακές από τα τέλη Μαρτίου και φτάνει το κατακαλόκαιρο, στις πρώτες Κυριακές του Ιουλίου…

Μόνο ο Μητσοτάκης γνωρίζει

Ασφαλώς και ο πρωθυπουργός, δεν προτίθεται να ανακοινώσει ούτε στους συνεργάτες του, την ακριβή ημερομηνία, στην οποία πιθανόν να μην έχει καταλήξει οριστικά. Τελευταία όμως φαίνεται πως στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, βρίσκεται το σενάριο διεξαγωγής των εκλογών την άνοιξη, για να μη διαταραχθούν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου.
Και φαίνεται παράδοξο το γεγονός πως σε μια εκλογική χρονιά με δύο κάλπες κοντά στις Πανελλαδικές , το υπουργείο Παιδείας έσπευσε για πρώτη φορά, από τον Σεπτέμβριο, να προβεί σε ανακοίνωση για το χρόνο διεξαγωγής και το πρόγραμμα τους , ενω το 2021 το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 12 Μαΐου και το 2019 πριν την πανδημία, στις 28 Μαρτίου. Υπήρχε άραγε κάποια συνεννόηση της κας Κεραμέως με τον πρωθυπουργό ή απλά βιάστηκε;
Με προσδιορισμένο πια το χρόνο των πανελλαδικών εξετάσεων απο τις 2 Ιουνίου και με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης να μη διαταράξει το πρόγραμμα τους, ο Ιούνιος βγαίνει εκτός των σχεδιασμών και των σεναρίων για προσφυγή στις κάλπες.
Έτσι οι εκτιμήσεις για την πρώτη κάλπη, οδηγούν σχεδόν μαθηματικά στις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαρτίου και στις δύο πρώτες του Απριλίου, με πιθανότερη την Κυριακή των Βαΐων, ώστε οι ετεροδημότες να μη χρειαστεί να επαναλάβουν, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το ίδιο ταξίδι για το Πάσχα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δεύτερες εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα μπορεί να διεξαχθούν τέλη Μαΐου, αν βέβαια προχωρήσει και το σχέδιο για σύντημη χρονοβόρων διαδικασιών, ώστε και ο χρόνος της υπηρεσιακής κυβέρνησης να μην ξεπεράσει τις 20-25 μέρες .

Διαφορετικές απόψεις και τακτικές

Στο ερώτημα της Κυριάκης των πρώτων εκλογών, απάντηση δεν πρόκειται να δώσει ο πρωθυπουργός, παρά μόνο όταν το κρίνει αναγκαίο, κι όταν πια θα έχουν αξιολογηθεί προσεκτικά απο το επιτελείο του, οι επιπτώσεις της ακρίβειας και του δύσκολου χειμώνα.
Η άποψη του μέχρι τώρα, είναι πως όχι μόνο αυτές θα είναι αμελητέες -πάντα εκτός νέου απροόπτου- αλλά αντίθετα θα επιβεβαιώσουν τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης και την κοινωνική προσέγγιση της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Μέχρι τότε η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη θα παραμείνει η ίδια , παραγωγή έργου και αξιοποίηση των εντάσεων και της πόλωσης που δημιουργούν άλλοι, για να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του. Είτε αυτές προέρχονται από την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας και τις απειλές της (που τα δικά μας μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν με περισσή ευκολία, δημιουργώντας κλίμα φόβου στην κοινωνία) – είτε απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, που ανεβάζει τους τόνους και αποδίδει στην πολιτική της κυβέρνησης, ακόμα και το βιασμό της δωδεκάχρονης από τον Κολωνό..

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, πως η αλαζονική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη δεν του επιτρέπει να δει την κοινωνική πραγματικότητα που δημιουργεί η ακρίβεια που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά και η ενεργειακή κρίση. Πιστεύουν επίσης πως οι δημοσκοπήσεις, θα δείξουν την πραγματική δύναμη του κόμματος όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές , όπως συνέβη και το 2019.

Πρώτο βήμα, το ποσοστό του πρώτου κόμματος

Στη ΝΔ δεν εφησυχάζουν , καθώς η επίτευξη της αυτοδυναμίας καθίσταται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Ο εκλογικός νόμος που η ίδια ψήφισε, βάζει πολλά εμπόδια στο δρόμο της αυτοδυναμίας , πολυ περισσότερο που σ αυτές τις εκλογές, δεν έχει τόση σημασία η διαφορά των δύο κομμάτων, όσο το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Αν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η ΝΔ βρεθεί κοντά στο 34-35% και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το 30%, τότε το πρώτο κόμμα θα αποκτήσει δυναμική αυτοδυναμίας, θα συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τους οπαδούς του και θα εισπράξει ψήφους και από εκείνους τους κεντρογενείς πολίτες που επιθυμούν τη σταθερότητα και όχι τις περιπέτειες.
Αντίθετα αν το ποσοστό της ΝΔ είναι κοντά στο 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26-27 , τότε η εμφανής αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας της – που θα κριθεί σε ποσοστά πάνω από το 37% – θα μεταφέρει το βάρος και τις αμφιβολίες στο “γαλάζιο” στρατόπεδο και θα αποσυσπειρώσει τον κόσμο του..

Επόμενο, τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων

Το δεύτερο σημείο για την επίτευξη αυτοδυναμίας, ως γνωστόν, αφορά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε την τελευταία δεκαετία μεταξύ 6-9% . Στις εκλογές του 2019 έφτασε το 8,15%.
Αν όμως λόγω της πόλωσης, ένα κόμμα -π.χ, το “Μέρα25” του κ Βαρουφάκη, που δείχνει σημάδια αδυναμίας και “αιμορραγεί” απο τη φυγή βουλευτών του – δεν περάσει το 3%, τοτε το ποσοστό των εκτος βουλής μπορεί να ξεπεράσει το 10% . Και όσο αυξάνεται αυτό το ποσοστό τόσο μειώνεται το όριο για την αυτοδυναμία. Με ένα ποσοστό 10% το όριο για την αυτοδυναμία θα πέσει κάτω του 37%.
Στην ουσία η είσοδος ενος κόμματος στη Βουλή ή μη είσοδος του, προσθέτει ή αφαιρεί αντίστοιχα 4-5 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Εκλογικά συστήματα και διαφορές

Με την απλή αναλογική για να λάβει ένα κόμμα 151 έδρες απαιτείται ποσοστό κοντά στο 46 % με το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων στο 8%.
Με την ενισχυμένη αναλογική και το ιδιο ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, απαιτείται ποσοστό 37- 38% .
Ο εκλογικός νόμος αναφέρει πως το πρώτο κόμμα που θα λάβει 25% θα πάρει 20 έδρες μπόνους και για κάθε 0,5 της μονάδας πάνω από το 25% ,θα λαμβάνει και απο μια έδρα.
Όποιο μήνα κι αν διεξαχθούν, οι πρώτες εκλογές, έχουν σαφώς κρισιμότερη σημασία απο τις δεύτερες, αφού τα ποσοστά που θα λαβουν τα κόμματα και κυρίως το πρώτο, θα προσδιορίσουν λίγο πολύ και τη μορφή της κυβέρνησης που θα έχουμε μετά τη δεύτερη εκλογή. αυτοδύναμη ή συνεργασίας και με ποιους.

Πηγή: Todaypress

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer