ΑΝΑΣΑ: Ανάγκη για άμεση και πλήρη στήριξη των πληγέντων και αποκατάσταση των υποδομών
Πολιτική
17/10/2021 | 12:50

Στα λόγια η δήθεν ετοιμότητα της ΠΙΝ εν όψει του Μπάλου, η περιφερειάρχης στην Ελβετία.

Ανάγκη για άμεση και πλήρη στήριξη των πληγέντων και αποκατάσταση των υποδομών.

 

«Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όσον αφορά στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας ενόψει των νέων έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία αναμένεται να πλήξουν τη χώρα και ειδικότερα τα νησιά του Ιονίου το επόμενο χρονικό διάστημα.»

Αυτά ανέφερε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε την 13/10/2021 η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και αμέσως μετά φρόντισε να βρεθεί στην Ελβετία για δημόσιες σχέσεις αφήνοντας την περιφέρεια και τους κατοίκους της στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων, κυρίως ο μη καθαρισμός ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και η ενασχόληση με αντιπλημμυρικά έργα «μαϊμού», αποτέλεσαν τον καταλύτη για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ιδίως η Κέρκυρα.

Η πρόσληψη αργόσχολων ως «ειδικών» και η πρόσληψη άσχετων ως συμβούλων στην Πολιτική Προστασία της ΠΙΝ για πελατειακές σχέσεις, τελικά αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνες για τις υποδομές και τους κατοίκους των νησιών μας.

Η ευθύνη της περιφερειακής αρχής γίνεται ακόμη πιο σαφής αν ληφθεί υπόψη η άρνησή της να δεχθεί συζήτηση ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου για θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως είχε ζητηθεί μετ’ επιτάσεως από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν και ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ όσοι/όσες, είτε ως ιδιώτες είτε ως επαγγελματίες, έχουν υποστεί ζημίες στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη, στο Ληξούρι, και γενικά όπου καταγραφούν από τα συνεργεία της ΠΙΝ ή της ΔΑΕΦΚ.

Οι ζημιωθέντες πρέπει να λάβουν άμεσα πρώτη οικονομική στήριξη για τις βασικές ανάγκες των πρώτων ημερών, και εν συνεχεία την ολοκληρωτική κάλυψη (αρωγή) προκειμένου να επανέλθουν στην πρότερη της καταστροφής κατάσταση.

Η ΠΙΝ πρέπει αφ’ ενός να ενεργοποιήσει τις ομάδες καταγραφής των ζημιών και αφ’ ετέρου να τεκμηριώσει τα απαιτούμενα στοιχεία και μεγέθη ώστε οι περιοχές να οριοθετηθούν ως πλημμυρόπληκτες και να είναι δυνατή κατά νόμο η υλοποίηση της κρατικής αρωγής.

Η ΑΝΑΣΑ ευχαριστεί τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ, των Εθελοντών Διασωστών και της Πολιτικής Προστασίας, για τις αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής και να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.

Η ΑΝΑΣΑ επισημαίνει ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, με ευθύνη πολλών, και της ΠΙΝ και της κυβέρνησης, η Πυροσβεστική Ιονίων Νήσων και οι Εθελοντικές Ομάδες δεν έχουν λάβει τον εξοπλισμό που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει γι’ αυτούς η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ, εξοπλισμό περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΑΝΑΣΑ θα εντείνει την προσπάθειά της για να απαλυνθεί το συντομότερο ο πόνος της καταστροφής στους συμπολίτες μας, θα επιμείνει για την παράδοση του εξοπλισμού σε οχήματα και μέσα της Π.Υ. και των Εθελοντών, θα απαιτήσει για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος των αντιπλημμυρικών έργων στα νησιά μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ