Υπέροχες αναμνήσεις από ένα Αργοστόλι μιας άλλης εποχής.
Αναμνήσεις: Αργοστόλι κάπου στα 1987…
Κοινωνία
07/05/2017 | 11:09

Δίπλα στον Ρότα προς τα πάνω ήταν τα μπιλιάρδα του Μπουρτζουάλου και δίπλα η θρυλική παράγκα του ΠΑΣΟΚ! Ένα διαφορετικό αλλά συνάμα νοσταλγικό Αργοστόλι

Του Διονύση Καππάτου

Όταν ο φίλος Σπύρος Καπατσώρης, ο αδελφός του Τσάρου, καλλιτεχνικά γνωστός σαν Φώτο Λόλος, μου έφερε στο μαγαζί πριν από πολλά χρόνια αυτή την φωτογραφία και μου χάρισε το φιλμ λήψης τιμής ένεκεν για την αγάπη που είχε στους Βοσκοπουλαίους ,μου είπε ότι επειδή είναι αντίκα και ο ίδιος μου το χαρίζει γιατί και το μαγαζί είναι αντίκα…και γιατί ξέρω να σέβομαι τις αντίκες…. έτσι λοιπόν για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία αυτής τσης γωνιάς τσης πλατείας μας που την έγραψαν μια πρότερη γενιά πολύ σπουδαίων ανθρώπων και ο Λόλος την αποθανάτισε στην αιωνιότητα…
H φωτογραφία τραβήχτηκε από το 2 όροφο του ξενοδοχείου Αίνος την 14/03/1987 ..ήταν μια χιονόπτωση στο Αργοστόλι ,το κερασάκι στην τούρτα μιας πολύ κρύας περιόδου για το νησί μας..
Δίπλα στο μαγαζί μας,δεξιά,μετά την βέσπα ,σήμα κατατεθέν του μαγαζιού,ήταν το τσαγκαράδικο του κυρ Ανδρέα Κληρονόμου...πόσες φορές δε θυμάμαι και γω, μοιράστηκε μαζί μου τις ποδοσφαιρικές ιστορίες του πάλαι ποτέ Ολυμπιακοί Κεφαλλονιάς ,και άλλες πολλές…. λίγο μετά ξεκινούσε ο κήπος ενός πρωτοποριακου για την εποχή ιταλικού εστιατορίου ,της Γόνδολας του φίλου Μιχάλη Κυπριώτη...αξεπέραστες γευστικές αναμνήσεις…τότες παρουσιάστηκε εξάλλου και για πρώτη φορά στο νησί ο γνωστός μας ιταλός σεφ Πιέρρος….
H Γόνδολα στεγάστηκε στο χώρο που λειτουργούσε πριν ο εξαιρετικός εστιάτορας κος Γιάννης Λορεντζάτος με την κυρά του την κα Ρεγγίνα… από πάνω στον όροφο λειτουργούσε το τουριστικό γραφείο των πρωτοπόρων Αφών Γιώργου και Μπάμπη Γουλιμή...οι παλιοί καταλαβαίνουν για ποιους σκαπανείς του τουρισμού μιλάμε…και τρομερά κουτάλια..το τι κρέμες και ρυζόγαλα έτρωγαν … απέναντι στην γωνιά ακριβώς εκεί που τώρα είναι το ξενοδοχείο ήταν το Ρότα του καλού μου φίλου Παναγή Νιφοράτου που διέθετε και άλλο τουριστικό ακριβώς δίπλα στην Βοσκοπούλα από την πλευρά στην Ριζοσπαστών…από τα πρώτα τουριστικά καταστήματα της εποχής… δίπλα στον Ρότα προς τα πάνω ήταν τα μπιλιάρδα του Μπουρτζουάλου και δίπλα η θρυλική παράγκα του ΠΑΣΟΚ!!!
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ»
Όλοι θυμούνται νομίζω… ..συνεχίζω…δίπλα στο Ρότα, στη Ριζοσπαστών ήταν το τουριστικό γραφείο του Νικηφόρου Κορρέ..διευθυντή επί σειρά ετών στο Μεντιτερανε στην Λάσση και του θρυλικού Ξενία στο Μέτελα…δεξί του χέρι ο κυρ. Νίκος Μπουρμπούλης , πατέρας των γνωστών δικηγόρων του νησιού μας..δεν σχολιάζω το τι γινότανε..μόνο θυμάμαι τις κομπανίες που ερχότανε με όλους αυτούς κάθε βράδυ στο μαγαζί και σιγοτραγουδούσανε καντάδες...Μπαμπίνος Νιόνιος, Πετράτος Σπύρος, Φακούντος, Φωκάς Σπύρος και Κάπελλας (Νίκος) Τετενές Σπύρος, Μεσσαραίοι και άλλοι πολλοί… δίπλα Ρεχ ,ο κινηματογράφος ορόσημου ,του κυρ Μάκη Πανταζάτου ,περισσότερο γνωστός σαν Βόζος... με την συνδρομή του κου Σαμψών σαν μηχανικού προβολής,αργότερα του Μπάμπη του Νιάου και με τον σχωρεμένο τον Θανάση το Ρεββέκα στο κυλικείο…
Άλλες εποχές… μετά το χώρο που τώρα ο Μάκης Σκλαβουνάκης έχει στήσει το Captains Table ήταν το εστιατόριο του κυρ. Λευτέρη του Αντωνέλλου και τσης γυναίκας του κας Αντωνίας…τι άνθρωποι και αυτοί αλήθεια… δίπλα ,Κάβα Σκλαβουνάκης Νιόνιος ,πατέρας του Κάπταινς...φοβερή μορφή… απέναντι στην γωνιά ,που κάποτε λειτουργούσα ένα πρατήριο του μαγαζιού,το …λιμάνι του καλλιτέχνη Λόλου…ο τόπος που δημιουργούσε ο μέγιστος… και ακριβώς δίπλα του ένα από τα πρώτα ,αν όχι το πρώτο ,πολυκατάστημα της εποχής..ναι αναφέρομαι στον Βαγγέλη Δενδρινό..χαμός ..ότι ήθελες,ζητούσες το έβρισκες..και είχε και τα πρώτα ηλεκτρικά παιδικά παιγνιδια τμε νόμισμα της εποχής,που τα είχε βάλει ο κυρ. Μάκης Λιβιεράτος ,ο πατέρας του Σόλωνα… απέναντι επί της Ριζοσπαστών προς τη Βοσκοπούλα,άλλο μεγάλο τουριστικό της εποχής ,ο κυρ Σταύρος...και αυτός με ηλεκτικά παιγνίδια απέξω…
Το αντίπαλο δέος του Δενδρινού… ακολουθεί το σπίτι του δασκάλου…. δείτε προσεχτικά ..φαίνεται και η εκκλησούλα που κάποιοι ελεεινοί την ισοπέδωσαν…. αυτά τα λίγα …για να θυμηθούν οι πιο παλιοί και να μάθουν κατιτίς οι νέοι… έχω και φωτογραφίες από την υπόλοιπη πλατεία ..θα επανέλθω… να συμπληρώσω και μια παράλειψη μεγάλη εκ μέρους μου.
Στην φωτογραφία, βλέπεις λείπει το περίπτερο….μιλώ για τον κυρ. Νίκο Πεφάνη φυσιογνωμία άρρηκτα συνδεδεμένη με την Βοσκοπούλα.…με την κυρά Φιφή τη γυναίκα του και τους δυο λεβέντες του τον Άγγελο και τον Δημήτρη..είχαν το περίπτερο που βρισκόταν στη γωνιά του πεζοδρομίου του μαγαζιού,στο ξεκίνημα της Ριζοσπαστών!!
Όπως επίσης να συμπληρώσω την πληροφορία που μου θύμισε ο ..καθ ύλην αρμόδιος Captains Table ότι στο χώρο που έστησε αργότερα το εστιατόριο ήταν η επιχείρηση του Λευκαδίτη με τα σκάφη.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer