Γιώργος Μεσσάρης
Αναμένοντας τη σωτηρία…
Κοινωνία
19/05/2021 | 09:09

Πώς θα πάει φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό ταλανίζει τους ασχολούμενους με τον τουριστικό τομέα και όχι μόνο.

Η απάντηση δύσκολη. Τα πάντα είναι ρευστά γεγονός που προκαλεί ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται ποικιλοτρόπως.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε εφημερίδες αιγαιοπελαγίτικων νησιών δίνουν μια ζοφερή εικόνα της επικρατούσας κατάστασης.

Η εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης σημειώνει:

«Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο, αφού ενώ διανύουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ο προγραμματισμός βρίσκεται ακόμη στον αέρα και τίποτα δεν θεωρείται καθορισμένο σε ότι έχει να κάνει με τσάρτερς αφού τα ποσοστά κρατήσεων είναι πολύ χαμηλά. Αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις για τα κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να επανακάμψουν μετά από δύο χρόνια…

»Αγκάθι μάλιστα αποτελεί το γεγονός ότι και φέτος ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα δεχτούν κόσμο –φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά…»

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων και άλλων ανθρώπων του τουρισμού που τονίζουν ότι «αν αγγίξουμε ένα 40% – 50% σε σχέση με το 2019 θα είμαστε ευχαριστημένοι».

Να θυμίσω ότι το 2019 η Ελλάδα δέχτηκε 31,5 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα ήταν περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με το 2018 παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των αφίξεων κατά 4,1% και των εσόδων κατά 13,6%.

Το σκηνικό άλλαξε ριζικά το 2020 όπου η πανδημία προκάλεσε συρρίκνωση των αφίξεων αλλά και τον εσόδων σε ποσοστά που έφτασαν το 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος!

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2019 εκτιμάται μεταξύ 51 και 62 δισεκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη. Το ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν μεταξύ του 27,5% και 33,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος!

Το 2020 είχαμε, όπως προανάφερα, τουριστική καθίζηση της τάξης του 70% γεγονός που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία και έστησε στον τοίχο χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγώντας πολλές από αυτές στη χρεωκοπία!

Μπορεί, λοιπόν, εύκολα να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που το 2021 δε σημειωθεί εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού. Θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο ιστότοπος Liberal σε δημοσίευμά του τονίζει: «Μετά από τη μεγάλη ύφεση του 2020 η ελληνική οικονομία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο καλοκαίρι του 2021 και στην ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων. Δυστυχώς, όμως, οι προβλέψεις είναι μάλλον ζοφερές και δύσκολα θα δούμε γεμάτα αεροδρόμια, ξενοδοχεία και παραλίες με ξένους τουρίστες. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με την άρση των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια, το φετινό καλοκαίρι θα είναι για την ελληνική τουριστική βιομηχανία παρόμοιο ή κάπως καλύτερο από το καταστροφικό περσινό…»

Πιο αισιόδοξο είναι άρθρο του Insider που αναφέρει μεταξύ άλλων:

«To ισχυρό brand name που έχτισε η χώρα μας κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, η στρατηγική της να δηλώσει έγκαιρα το παρόν στους δυνητικούς ταξιδιώτες αλλά και η κατεξοχήν προτίμηση των τουριστών για το «καλοκαίρι αλλά ελληνικά», είναι οι βασικοί λόγοι που εμπνέουν αισιοδοξία για μια «επιτυχημένη» σεζόν, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών που δημιουργεί ο κορονοϊός. Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας έχει ως στόχο την επίτευξη του 50% της ταξιδιωτικής κίνησης του 2019 ώστε να πάρει η χώρα και την απαραίτητη δημοσιονομική ανάσα».

Θα πρέπει να σημειώσω ότι ακόμα και αν ξεπεράσουμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 οι επισκέπτες μας θα έχουν ελαφρά ελαφρύτερο πορτοφόλι λόγω της οικονομικής δυστοκίας που προκάλεσε η πανδημία στις χώρες τους.

Ας διατηρήσουμε, όμως, την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η γραφική κωμόπολη Πόρος στην Κεφαλλονιά, όπως τη φωτογράφησε ο φίλος Κώστας Βλαχούλης πριν δύο χρόνια. Όλοι περιμένουν να δουν και πάλι το φιλόξενο λιμανάκι γεμάτο κότερα και τουρίστες…

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ