Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου σε σχέση με το τελευταίο Δημ. Συμβούλιο
Πολιτική
31/10/2020 | 09:26

Mε απόλυτη συμφωνία και με τις απαραίτητες πολιτικές αβρότητες και επαίνους για το έργο Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής (Ν.Δ.) στην αντιμετώπιση του «ΙΑΝΟΥ», οι παρατάξεις της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου (29/10/2020), επέβαλαν καταιγισμό χαρατσιών και φορολογίας στα λαϊκά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα τόσο ο Δήμαρχος κ.Κατσιβέλης (Ν.Δ.), όσο και ο κ.Ρουχωτάς (ΝΔ) εξήραν τo έργο της κυβέρνησης «….που για πρώτη φορά αντέδρασε γρήγορα ανοίγοντας σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα… και δίνοντας σε όλους και χωρίς ελέγχους τα 600€…».

Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η περιοχή της Παλικής (όπως και όλος ο νομός), αποδείχτηκε ότι ήταν ανοχύρωτη, ότι έμεινε σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, ότι παραμένει ακόμη τσακισμένο το αγροτικό Δημοτικό και  Περιφερειακό της οδικό δίκτυο (θα παραμένει για πολλούς μήνες η Παλική αποκλεισμένη με το λιμάνι της Σάμης λόγω της καταστροφής της γέφυρας του Χειμωνικού), ότι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προβλήματα παρέμειναν αποκλεισμένοι χωρίς φαγητό και φάρμακα, ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι μικρές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις που τους έταξε η κυβέρνηση, ότι ακόμη και τα 600€ στα νοικοκυριά δίνονται με δόσεις, ότι καμιά δεύτερη κατοικία δεν αποζημιώθηκε κ.α., δεν συγκίνησαν ούτε στο ελάχιστο τους κυβερνητικούς Δημοτικούς συμβούλους, που επιδίωξαν να κερδίσουν πολιτικούς «πόντους» από το γεγονός, προβάλλοντας προκλητικά, την αυτονόητη και επιβεβλημένη διαχείριση που έκαναν. Από την πλευρά του ο κ. Αραβαντινός (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) δικαιολογώντας την πολιτική «αφωνία» του όλο το προηγούμενο διάστημα, εγκωμίασε την Δημ. Αρχή για την προσφορά της, επιβραβεύοντας ουσιαστικά την τακτική της να κρατήσει εν κρυπτώ και αποστειρωμένη από τις«ενοχλητικές» φωνές στο Δ.Σ. την εικόνα για την κατάσταση που βίωσε η περιοχή μας.

Η πολιτική τους ομοθυμία συνεχίστηκε με την υπερψήφιση (με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις), μιας σειράς «κεφαλικών» φόρων, σαν να μην έχουν συμβεί σεισμοί , Ιανός, κρίση, συνθήκες που επιβάλλουν την κατάργησή τους ή έστω την στοιχειώδη μείωσή τους. Η Δημ. Αρχή και οι συνοδοιπόροι της των άλλων παρατάξεων, αποδεχόμενοι την κρατική υποχρηματοδότηση ως φυσιολογική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεών τους προκειμένου να εξοικονομούν κονδύλια για να επιδοτούν το κεφάλαιο, ανανέωσαν την φοροεπιδρομή της προηγούμενης Δημ. Αρχής που προστίθεται σε όλες τις άλλες, με το πρόσχημα «…να μην καταρρεύσει ο νεοσύστατος Δήμος».  Αυτές ήταν συνοπτικά:

  1. Ο Καθορισμός Παραβόλου τέλεσης Πολιτικών Γάμων 150 ευρώ! (Δεν έκαναν ούτε την ελάχιστη μείωση για τους άνεργους που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση).
  2. Ο Καθορισμός συντελεστή ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) 0,30 ‰ για όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου, (με ελάχιστο όριο προβλεπόμενο από τον νόμο 0,25‰ και ανώτερο 0,35‰). Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε τη μείωση του στο ελάχιστο προβλεπόμενο.
  3. Η Επιβολή τέλους παρεπιδημούντων 0,5% επί του μισθώματος κλίνης για όλο τον τουρισμό πάσης μορφής. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την επιβολή του μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία . (Ο φόρος αυτός είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός για το Δήμο μας)
  4. Η Επιβολή τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλων μικρών τουριστικών καταστημάτων, παρότι και αυτός ο φόρος είναι δυνητικός για το Δήμο Ληξουρίου . Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την κατάργηση του.
  5. Ο Καθορισμός συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων 0,10 ευρώ/τ.μ., όταν και αυτός ο φόρος είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός και μάλιστα όταν δηλώθηκαν πολύ περισσότερα τ.μ. με την πρόσφατη επικαιροποίηση των επιφανειών  ακινήτων. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την κατάργηση του.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τα παραπάνω χαράτσια, καταγγέλλοντας παράλληλα την κρατική υποχρηματοδότηση που πνίγει τον Δήμο και φορτώνει όλα τα βάρη ξανά στο λαό, που διπλά και τριπλά πληρώνει τις στοιχειώδεις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες. Είναι απαράδεκτο, επίσης, η Δημ.Αρχή να μην δίνει την εικόνα των μεγάλων οφειλετών τόσο στα ανταποδοτικά όσο και στο νερό (7 εκατ.ευρώ) σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ, γεγονός που συνεπάγεται ότι με ευθύνη όλων τους, όλα τα βάρη τα μετακυλύουν στους συνεπείς καλοπληρωτές, δηλαδή στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά .

Καλούμε το λαό της Παλικής να βγάλει τα συμπεράσματά του. Απαιτούμε εδώ και τώρα γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης από τους ΚΑΠ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και όχι τα ψίχουλα που κατά περίπτωση μοιράζουν οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις και τα διάφορα προγράμματα.

ΛΗΞΟΥΡΙ 30/10/2020                                           Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ληξουρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ