Συντοπίτισσες, συντοπίτες τούτη την περίοδο και ενώ οι εξελίξεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι καταιγιστικές έτσι που ο απλός καθημερινός άνθρωπος να μην προλαβαίνει να τις γνωρίσει και να τις αξιολογήσει, μας εμφανίζουν ως επιτακτικό και κατεπείγον και το ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων.
Δεν πιστεύουμε ότι είναι τυχαίος ο χρόνος που επιλέχθηκε για να ληφθούν τόσο σημαντικές αποφάσεις για την εξέλιξη της ζωής στον τόπο μας. Με την οικονομική κρίση σε εξέλιξη και με πολλαπλές επιρροές σε τομείς της κοινωνικότητας (εργασία, υγεία, εκπαίδευση, στέγαση, ψυχαγωγία κ.α.).
Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν βάλει στόχο το προϊόν της χώρας μας με μοναδικό σκοπό την επικράτηση στην κούρσα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων.
Τα αποτελέσματα όπου λοιπόν επιχειρούν με τις καταγραφές από την παλιότερη και την πιο πρόσφατη εμπειρία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τις τοπικές κοινωνίες, τις κοινωνίες των κρατών στο σύνολό τους και για τα φυσικά περιβάλλοντα.
Με τα χαρακτηριστικά που μας ξεδίπλωσαν οι άνθρωποι των εταιριών και οι υποστηριχτές της επένδυσης από τον πολιτικό και πανεπιστημιακό χώρο επιχειρηματολογώντας και στο πρόσφατο <<αναπτυξιακό>> συνέδριο όπως το ονόμασαν, που πιστεύουμε ότι ήταν επικοινωνιακό τρικ για τη χειραγώγηση της γνώμης της κοινωνίας του νησιού και όχι μόνο, αποκαλύφθηκαν κενά και ελλείψεις.
Αυτά εντοπίζονται σε τομείς σαν την ασφάλεια του περιβάλλοντος χώρου, την ασφάλεια των εργαζομένων, τα ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου και των πολιτών της χώρας γενικότερα.
Για παράδειγμα δεν υπάρχουν στις μελέτες τους οι αντιδράσεις των εγκαταστάσεων σε μεγάλες σεισμικές δονήσεις με τις ιδιαίτερα μεγάλες επιταχύνσεις σε περιοχή απρόβλεπτων γεωφυσικών εξελίξεων όπως είναι το Ιόνιο, και που εγκυμονούν κινδύνουςγια δημιουργία τεράστιων κυμάτων (τσουνάμι).
Συνέπεια είναι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για ασφαλή λειτουργία και μηδενική πιθανότητα ατυχήματος που εμείς απαιτούμε σαν προϋπόθεση.
Δεν είναι επίσης πειστικές οι απαντήσεις για την ασφάλεια όσων εργάζονται στα εργοτάξιά τους ενώ για τα οφέλη των κατοίκων των περιοχών και των πολιτών της χώρας το << μπαλάκι >> πάει στην πολιτική διαχείριση.
Αυτό σημαίνει ότι το μόνο εγγυημένο όφελος είναι των εταιρειών ενώ για μας τους πολίτες διακυβεύονται : α) Η ομαλή περιβαλλοντική συνέχεια και η βελτίωση του χώρου που ζούμε και δημιουργούμε και που είναι το νησί μας και η θάλασσά μας.
β) Το κύριο εισόδημά μας , πουτούτη ειδικά την χρονική στιγμή εξαρτάται από το τουριστικό προϊόν, το οποίο όποια βλάβη υποστεί θα σημάνει αυτόματα και ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά.
γ) Η υγεία μας που απειλείται άμεσα με κάθε αρνητική μετατροπή στην τροφική αλυσίδα και στον πλούτο που μας δίνει η θάλασσα.
Κάποια οφέλη , δε, που παρουσιάζουν δήθεν για τους ντόπιους πληθυσμούς οι εταιρίες είναι, όπως έχει πλέον αποδειχθεί, αντιπερισπασμός για να κοιτάζουμε αλλού όταν λυμαίνονται τον τόπο μας.
Μας απέδειξαν στο <<αναπτυξιακό συνέδριο>> ότι την επιρροή της κοινής γνώμης την έχουν αναγάγει σε ξεχωριστή επιστήμη έτσι ώστε <<δημοκρατικά>> να εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για τους πιο πάνω λόγους καλούμε σε επαγρύπνηση τους κατοίκους του νησιού μας, να αντιταχτούμε σε αυτή την δήθεν αναπτυξιακή παρέμβαση και να μην θολώσουν τα μάτια μας από τα δώρα τους.
Μην υπονομεύσουμε οι ίδιοι την προσπάθεια για καλύτερη ζωή εμάς και των παιδιών μας.
ΟΧΙ στην εξόρυξη στον Ελλαδικό χώρο τη στιγμή που έχουμε την τεχνογνωσία να προχωρήσουμε επενδύοντας σε άλλες μορφές ενέργειας.
Η χώρα μας είναι προικισμένη με φυσικά προσόντα που μας επιτρέπουν επενδύοντας σ’ αυτά να συνυπάρξουμε αρμονικά με την τεχνολογία σε υγειές περιβάλλον.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ
Υ.Γ.Θλιβερές παρουσίες στο σκηνικό που στήνεται στο Ιόνιο και όχι μόνο, η παρουσία στο πάνελ με τους εκπρόσωπους της ΕΛΠΕ, στην φιέστα για ιθαγενείς στο Αργοστόλι, του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων…( των Κινημάτων και της Οικολογίας )!!! κ. Γαλιατσάτου, να προσπαθεί να μας πείσει, την ώρα που κράτη, ναυτιλιακές εταιρίες, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ, στρέφονται στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πόσο καλό είναι το πετρέλαιο και πόσο θα φροντίσουν οι εταιρίες εξόρυξης για το περιβάλλον και το καλό μας!!!
Και του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Παρίση, να επέρεται πως «αυτός ζήτησε» από τα ΕΛΠΕ, να μοιράσουν…πετρέλαιο κ.αλ., δηλαδή, χάντρες και καθρεφτάκια, στους ιθαγενείς!!!
Τι να υποθέσει κανείς;!!!
Άγνοια, ανικανότητα διαχείρισης της κατάστασης, ή κάτι χειρότερο;!!!
Ας μας πουν, γιατί εκλογές έρχονται και ο λαός, δεν θα πρέπει να έχει κενά, σε τόσο σοβαρά ζητήματα!!!
Κλείνοντας τους θυμίζουμε πόσο πολύ πρόσεξαν και προσέχουν το περιβάλλον, ιδιοκτήτες των Αιολικών πάρκων, η εταιρία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, οι «Επτά Αδελφές Εταιρίες» στα κράτη που δραστηριοποιούνται (π.χ. Νιγηρία ) κλπ.κλπ.