Απροστάτευτοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας. Η έξαρση της πανδημίας συμπίπτει με τη συγκομιδή ευπαθών προϊόντων, όπως τα θερμοκηπιακά κηπευτικά. Η καθίζηση της κατανάλωσης, λόγω των μέτρων που έχουν επι-βληθεί και ισχύουν για τις λαϊκές και τον επισιτιστικό κλάδο, έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφάται ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα των πρώιμων κηπευτικών και να οδηγείται στις χωματερές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την επιβίωσή τους. Οι περιορισμένες σε σχέση με την παραγωγή ποσότητες που απορροφούνται, πληρώνονται σε τιμές κόστους.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, τόσο σε ότι αφορά στο γάλα όσο και στο κρέας. Οι μεγαλέμποροι κρέατος, μπροστά και στα μέτρα που έχουν επιβληθεί ενόψει των γιορτών του Πάσχα, αγοράζουν τα αμνοερίφια σε εξευτελιστικές τιμές (κάτω από 4 ευρώ το κιλό ενώ το κόστος ξεπερνά τα 5 ευρώ), αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής, ενώ διάφορες αφορμές βρίσκουν και οι μεγαλοβιομήχανοι του τυροκομικού κλάδου για να ρίξουν την τιμή με την οποία αγοράζουν το νωπό γάλα.
Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων, των μεγαλοεξαγωγέων και των μεγαλοβιομήχανων, που εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση (για παράδειγμα η ντομάτα στο χωράφι πουλιέται 20 λεπτά, ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ πάνω από 1,5 ευρώ), δεν αντιμετωπίζονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτά όχι μόνο δεν αμβλύνουν κανένα από τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, αλλά στηρίζουν απροκάλυπτα τους μεγαλο-επιχειρηματίες. Oι διάφοροι χονδρέμποροι, εκκοκκιστές, ποτοβιομήχανοι, βιομήχανοι του παγωτού και τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας απολαμβάνουν μέτρα στήριξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της που έχουν επιβληθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε εξασφαλιστεί:
- Η με κρατική ευθύνη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Η απαγόρευση των εισαγωγών αμνοεριφίων και αυγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Η απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και η δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.
- Συνολικά η κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των παραγωγών λαϊκών αγορών. Ειδικά για τους τελευταίους να εξασφαλιστεί άδεια μετακίνησης και μεταφοράς των προϊόντων τους ανάμεσα στις Περιφέρειες. Έκτακτο επίδομα, για τους παραγωγούς που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
- Η ικανοποίηση βασικών αιτημάτων επιβίωσης, όπως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, η αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Επίσης η καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Η δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη των δομών του Υπουργείου υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Η Βουλευτής
Μανωλάκου Διαμάντω