"Όταν η κα υπουργός δεν έχει δώσει λύσεις σε βασικά προβλήματα όπως λόγου χάρη η πολεοδόμηση της Λάσσης που χρονίζει κάποιες δεκαετίες ή όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας για την επέκταση ενός οικισμού και τη σωστή πολεοδομηση της χώρας με γενικά χωροταξικά σχέδια τότε είναι τουλάχιστον προκλητικό μεσούσης αυτής της προτόγνωρης οικονομικής κρίσης να καταστρέφει τους μικροιδιοκτήτες κλείνοντας πονηρά το μάτι στους ξένους μεγαλοεπενδυτές –φίλους του μέντορα της κου Γεωργίου Παπανδρέου."
Αλήθεια, πόσο “πράσινη” είναι η Τίνα;
Οικολογία
28/02/2011 | 23:24

του Σταύρου Τραυλού*

Το σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας συζητήθηκε πριν μια εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής πριν από την ολομέλεια.

 Η υπουργός Περιβάλλωτος και Κλιματικής αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, δέχθηκε για ακόμη μια Φορά δριμεία επίθεση από τους βουλευτες  του ΠΑΣΟΚ:

Xαρακτηριστική η φράση του εισηγητή της πλειοψηφίας βουλευτή Πέλλας κ. B. Γιουματζίδη:

            « Να επιφυλαχθείτε διότι Θα με αναγκάσετε να επιφυλαχθώ εγώ εκ μέρους της πλειοψηφίας» !! 1

                        Και όλα αυτά γιατί η υπουργός ΥΠΕΚΑ άλλα είχε υποσχεθεί στους βουλευτές και άλλα κατέθεσε στην επιτροπή της βουλής.

 Ας δούμε τα βασικά σημεία που εισηγήθηκε η υπουργός:

  Μεσα στις περιοχές NATURA θα ισχυουν τα κάτωθι:

 ( οι περιοχες natura για την Κεφαλονιά φαίνονται στον επισυναπτόμενο χάρτη)

  1). το όριο αρτιότητας θα είναι τα 10στρεμματα.

 2) Τα υφιστάμενα 4στρ. θα οικοδομούνται μόνο εφ ‘όσον έχουν πρόσωπο 45-Μ σε επαρχιακό ή εθνικο δρόμο και βαθος 50μ.Απλα δηλαδη το 85% των 4στρ ΔΕΝ θα οικοδομήται. 

 3) όλες οι  παρεκκλίσεις που Ισχύουν σήμερα καταργούνται  εντελώς (δηλ τα 2 στρ. εντος ζωνης,επι επαρχιακών–κοινοτικών οδών  κλπ)

 4). Στα γήπεδα που βρίσκονται μέσα στην ζώνη 300μ.από την NATURA θα εκδίδεται οικοδομική άδεια κατοπιν αυτοψίας !

 Ταυτόχρονα ο υφυποργός κος Σηφουνάκης στο ίδιο σχέδιο νόμου πρόσθεσε για όλα τα εκτός σχεδίου γηπεδα που βρίσκονται στα μικρά νησιά:  

  «τα γηπεδα με κλίση  άνω του 35-%  δεν οικοδομούνται ανεξάρτητα από το εμβαδόν τους»

 Ξεκαθαρίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι το ζητούμενο και η διατήρηση της βιοποικιλότητας σε μια εποχή που ειδη και οικοσυστήματα υποβαθμίζονται και εξαφανίζονται θα πρεπει να αποτελεί πρωταρχική υποχρεώση του κράτους όπως άλλωστε ορίζει και το αρθρο 24 του Συντάγματος θεωρούμε ότι η πραγματική  αλήθεια του όλου ζητήματος συνοψίζεται στα τα κάτωθι συμπεράσματα:

  • 1.. Η. υπουργός ΠΕΚΑ ,ΑΝ πραγματικά την απασχολούσε η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα φρόντιζε να απαλείψει την παρ.1γ του άρθρου 5 του αρχικού σχεδίου που απαγόρευε την εγκατάσταση ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Ο.Τ.Α) ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ NATURA!!!

 KAI για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η ΠΟΤΑ :

Η μικρότερη ΠΟΤΑ είναι τουλαχιστον 100στρ, και μέσα σε αυτήν μπορεί να οικοδομηθεί τουριστική μοναδα με συντελεστή δόμησης 20% δηλ μεσα σε μια ΠΟΤΑ 100στρ μπορούν να κτιστούν 20000μ2 !! Αυτή η δόμηση  που ισοδυναμεί με 100 μικροιδιοκτησιες των 4στρ. φαίνεται πως ΔΕΝ ενοχλεί την διατήρηση της βιοποικιλότητας !!

 Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά ? 

 Πολύ απλά σημαίνουν οτι με τη λογική της  υπουργού οι περιοχές natura και η διατήρηση της βιοποικιλότητας δεν απειλείται αν κάποιος μεγαλοκαρχαρίας οικοδομήσει ολοκληρα χωριά (condo hotels) ενώ απειλούνται από το σπιτάκι που θα οικοδομήσει ένας μικροιδιοκτητης 4 στρεμμάτων !!

Αυτή είναι η λογική της κας υπουργού όπου μετά την αναδρομική ακύρωση όλων των παραχωρημένων δρόμων από 1985 εως σημερα μέσα  στα όρια των οικισμών αχρηστεύοντας χιλιάδες οικόπεδα και οδηγώντας στην απόγνωση τους μικροιδιοκτήτες και μετά την ΚΥΑ για την γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας όπου ουσιαστικά καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση σε νησιά όπως η Κεφαλονιά έρχεται να βάλει το κερασάκι στην κατά τα άλλα …πράσινη τούρτα της με το παρόν σχεδιο νόμου .

Όταν η κα υπουργός δεν έχει δώσει λύσεις σε  βασικά προβλήματα όπως λόγου χάρη  η πολεοδόμηση της  Λάσσης που χρονίζει  κάποιες δεκαετίες ή όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας για την επέκταση ενός οικισμού και τη σωστή πολεοδομηση της χώρας με γενικά χωροταξικά σχέδια τότε είναι τουλάχιστον προκλητικό μεσούσης αυτής της προτόγνωρης οικονομικής κρίσης να καταστρέφει τους μικροιδιοκτήτες κλείνοντας πονηρά το μάτι στους ξένους μεγαλοεπενδυτές –φίλους του μέντορα της κου Γεωργίου Παπανδρέου .

 Τελικά αποδεικνύεται ότι ο  χαρακτηρισμός «πράσινη Τινα» έχει να κάνει μάλλον μονο με το χρώμα του Κινήματος που τόσο πιστά υπηρετεί η υπουργός!

* ο Σταύρος Τραυλός είναι Πρόεδρος του ΤΕΕ

Ν.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης It does so well and it https://spyappsinsider.com/mspy-best-spy-app-monitoring-smartphone-activity helps me to keep on top of things

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer