Αλαλούμ με τους ανεμβολίαστους στη Μονάδα Νεφρού: «Μας λένε να πάμε αλλού» λένε οι ασθενείς, τι απαντά η ΥΠΕ
Κοινωνία
28/08/2021 | 12:09

Από τις 8 νοσηλεύτριες της Μονάδας Νεφρού του Νοσοκομείου της Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι οι 4 δεν επιθυμούν ακόμα και σήμερα 27 Αυγούστου να εμβολιαστούν με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση στο νοσοκομείο και να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι πρέπει να πάνε…αλλού για την εξυπηρέτησή τους. Τι απαντά η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο news4health.gr οι νοσηλεύτριες που θα μείνουν πίσω μετά από την 1η Σεπτεμβρίου –  οι 4 νοσηλεύτριες που αρνουνται να εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή – στην ουσία μένουν 3 συν μια η οποία είναι μόλις δύο μήνες στο νοσοκομείο και ειδικευόμενη.

Ο προβληματισμός που υπάρχει στο νοσοκομείο οδήγησε στην απόφαση ενημέρωσης των ασθενών ότι δεν θα μπορούν ενδεχομένως να εξυπηρετηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά καθώς η Διοίκηση δεν γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει σχετικά με την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Μας είπαν να πάμε αλλού. Πού θα πάμε;» λέει αιμοκαθαιρόμενη

Η κυρία Φωτεινή Πετράτου αιμοκαθαιρόμενη στην Μονάδα Νεφρού δήλωσε ότι είναι μεταξύ των ατόμων που ενημερώθηκαν ότι καλό είναι να βρει κάποιο άλλο νοσοκομείο ώστε να εξυπηρετηθεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί ώστε να μην βρεθεί τελευταία στιγμή προ… εκπλήξεως.

Η κυρία Φωτεινή κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα στο ίδιο νοσοκομείο τα τελευταία 8 χρόνια και δεν είχε ποτέ κανένα παράπονο μέχρι σήμερα. Το πιο κοντινό νοσοκομείο είναι στην Πάτρα και θα πρέπει να αναγκαστεί να πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα εκεί ή να αναζητήσει νοσοκομείο στην Αθήνα. «Μας είπαν να πάμε αλλού. Πού θα πάμε; Είναι δυνατόν να παίρνω το καράβι το πρωί και να επιστρέφω το βράδυ τρεις φορές την εβδομάδα εν μέσω κορονοϊού; ‘Η να πάω στην Αθήνα; Πού θα βρεθούμε στην Ραφήνα;» δήλωσε γεμάτη απόγνωση.

Όπως εξήγησε η ίδια ενημερώθηκε σήμερα το πρωί 27/8 ότι η τελευταία αιμοκάθαρσή της θα γίνει την Δευτέρα και ότι από την Τετάρτη δεν γνωρίζει το νοσοκομείο αν θα μπορεί να την εξυπηρετήσει.

«Ελπίζουμε να προλάβουμε τα χειρότερα – Δεν έχουμε καμία ενημέρωση»

Το news4health.gr επικοινώνησε και με τον Διευθυντή της Μονάδας Νεφρού Βαγγέλη Γιαννάτο, ο οποίος και δήλωσε ότι πράγματι 4 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και σήμερα δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και ότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα καθώς μένουν 3 άτομα πίσω που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν 30 αιμακαθαρόμενους κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ανέφικτο.

Σε ερώτηση του news4health.gr αν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την άμεση αντικατάσταση των ανεμβολίαστων ο ίδιος  δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με το αν θα σταλεί προσωπικό για να καλύψει το κενό που θα υπάρξει μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

«Ελπίζουμε να προλάβουμε τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αγωνία του για τις επόμενες μέρες. «Ένας νοσηλευτής για αιμοκαθαιρόμενους πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για τουλάχιστον 6 μήνες. Ήταν πολύ γρήγορη και επικίνδυνη η απόφαση που πάρθηκε για τους ανεμβολίαστους» είπε και υπογράμμισε ότι όπως γνωρίζει ακόμα και σήμερα κανένα από τα τέσσερα αυτά άτομα δεν έχει αλλάξει γνώμη για το εμβόλιο.

Όπως εξήγησε ότι ίδιος ενημερώθηκαν κάποιοι ασθενείς, ώστε να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να αναζητήσουν βοήθεια σε άλλα νοσοκομεία, ώστε να προλάβουν το χειρότερο σενάριο. Από την πλευρά της, η Φωτεινή Πετράτου δήλωσε ότι γνωρίζει πως ενημερώθηκαν 10 άτομα μεταξύ των οποίων και η ίδια.

Ο Βαγγέλης Γιαννάτος εξήγησε ότι 3 νοσηλεύτριες μπορούν να φροντίσουν μέχρι και 20 άτομα και όχι παραπάνω.  Πρόθεσή του νοσοκομείου ήταν να προλάβει τα χειρότερα καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι ανένδοτοι γεγονός το οποίο δημιουργεί απελπισία και φόβο για τις επόμενες μέρες.

Η απάντηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας: « Η Μονάδα θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά»

Ο Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ξεκαθάρισε στο news4health.gr από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς. «Η Μονάδα θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά» υπογράμμισε χωρίς να δώσει για την ώρα περισσότερες πληροφορίες για τον σχεδιασμό που έχει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Yμενθυμίζεται ότι o Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega»την Τετάρτη 25 Αυγούστου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του σχετικά με την ετοιμότητα του ΕΣΥ να διαχειριστεί την επικείμενη αναστολή εργασίας υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι δε θα δοθεί παράταση και ο νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid» ανέφερε.

Σχετικά με τις αναπληρώσεις μη εμβολιασμένων, έκανε λόγο για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες τρέχουν και ενισχύεται το σύστημα υγείας. «Δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις» ξεκαθάρισε.

Πηγή: news4health.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer