Εικόνες καθημερινής τρέλας
Αγροτικά ιατρεία Κεφαλονιάς …μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας!
Κοινωνία
08/05/2018 | 13:46

Του Τάσου Καβαλιεράτου

Ύστερα από το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις μετακινήσεις δυο γιατρών από Καραβάδο, Κεραμειές και Κ.Υ. Σάμης, στο Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο,  ψάξαμε και το θέμα «Αγροτικά Ιατρεία Κεφαλονιάς». Ποια λειτουργούν κανονικά, ποια υπολειτουργούν και ποια είναι κλειστά.

Μάθαμε λοιπόν ότι: Από την εφαρμογή των μνημονίων και μετά και με τις περικοπές στους μισθούς των αγροτικών γιατρών, αρκετοί είναι αυτοί που αντί να «φυτοζωούν» για ένα χρόνο στην ελληνική επαρχία, επιλέγουν,  τη φυγή στο εξωτερικό και δουλειά σε μονάδες υγείας των εκεί κρατών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την έλλειψη αυτών των γιατρών, από τα Αγροτικά ιατρεία της χώρας μας και των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να προσφέρουν. 

Στην Κεφαλονιά συγκεκριμένα, μαζί με το Κ.Υ. Σάμης και τον αερολιμένα  «Άννα Πολλάτου»,  δεκατέσσερις (14), μονάδες Υγείας, στελεχώνονταν και από αγροτικούς γιατρούς.  Το σύνολο αυτών των γιατρών, σε κανονικές συνθήκες είναι είκοσι (20).

Σήμερα έχουμε:

Ανοικτά Αγροτικά Ιατρεία: ΧιονάταΠοταμιανάτα (1 φορά την εβδομάδα), Πυργί (1 φορά την εβδομάδα) Αερολιμένας, Αγ. Θέκλη (διθέσιο, ο δεύτερος απόσπαση ), Τζανάτα, Ομαλά (διθέσιο λειτουργεί με έναν), Σκάλα (διθέσιο λειτουργεί με έναν γενικό γιατρό)
Κ.Υ. Σάμης, τριθέσιο σε αγροτικούς. Έχει έναν αγροτικό. Ο δεύτερος μετακίνηση στο νομαρχιακό νοσοκομείο,  λειτουργεί με έναν.

Κλειστά Αγροτικά Ιατρεία: Βασιλικάδες (διθέσιο ),  Χαβδάτα,  Καραβάδος  (διθέσιο),  Κεραμιές,  Πετρικάτα.

Βλέπουμε λοιπόν πως, από τους είκοσι Αγροτικούς γιατρούς που χρειάζεται το νησί, λείπουν αυτή τη στιγμή  δέκα (10), δηλαδή το 50% των θέσεων.

Ύστερα από αυτή τη «στελέχωση» των δομών υγείας στο νομό, έρχεται  η μετακίνηση των δυο γιατρών που προαναφέραμε και  δημιουργεί τον κίνδυνο, να μην μπορεί το Κ.Υ. Σάμης να λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την  παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, από το Φισκάρδο έως και τον Πόρο!

Απαιτείται λοιπόν άμεση ανάκληση των δυο μετακινήσεων και ο διορισμός μόνιμων γιατρών στις δομές υγείας του νησιού μας, όπως προβλέπουν τα οργανογράμματα αυτών. Απαιτείται επίσης, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς, που καιρό τώρα, λειτουργεί με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, για όλο το νησί.

 

Πηγή: samikefalonias

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ