Αυτόνομη Κατάδυση “SCUBA Diving”-Ο Πλούτος του βυθού!
Οικολογία
08/06/2020 | 09:54

Αυτόνομη κατάδυση (“SCUBA Diving”) είναι η κατάδυση με χρήση αυτόνομης υποβρύχιας αναπνευστικής συσκευής (“Self-Contained Underwater Breathing Apparatus”).

Η Αυτόνομη Κατάδυση αποτελεί περισσότερο δραστηριότητα αναψυχής παρά αθλητική δραστηριότητα, με την έννοια ότι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε επιδόσεις, αν και φυσικά η καλή φυσική κατάσταση συνεισφέρει στην ασφάλεια αλλά και σε μεγαλύτερη απόλαυση του βυθού. Μας επιτρέπει να ψυχαγωγούμαστε εξερευνώντας για μεγάλο χρόνο σε κάθε «βουτιά» (σε σχέση με την ελεύθερη κατάδυση), έναν γενικά δυσπρόσιτο για τον άνθρωπο χώρο, με απαράμιλλη ασφάλεια και ασύγκριτη με το παρελθόν ευκολία που εξασφαλίζει ο σύγχρονος εξοπλισμός και οι εξελιγμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα ασφαλείας.

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας (σχεδόν τα 3/4!) καλύπτεται από τον Ωκεανό και τις μικρές ή μεγάλες, ανοικτές ή κλειστές θάλασσες. Ακόμη και σήμερα, το περιβάλλον του βυθού χαρακτηρίζεται από τέτοιες συνθήκες που εμποδίζουν την απρόσκοπτη επίσκεψη του ανθρώπου σε μεγαλύτερα βάθη, κυρίως αλλά όχι μόνο, λόγω της υψηλής πίεσης από την μάζα της υδάτινης στήλης, της έλειψης ελεύθερου οξυγόνου, της έλλειψης φωτός σε μεγάλα βάθη, χαμηλών θερμοκρασιών, ωκεάνιων ρευμάτων και πολλά άλλα. Αυτά είναι όμως που κάνουν την επίσκεψη σε αυτό το περιβάλλον μοναδική, μια απίστευτη εξερεύνηση, μια δραστηριότητα με ιδιαίτερο αίσθημα επίτευξης και εμπειρίες που μπορούν να εκτιμήσουν μόνο όσοι έχουν μοιραστεί την ίδια εμπειρία.

Αντίθετα με την συνηθισμένη ιδέα ότι είναι ένα κενό μπλε και μονότονο πράγμα το οποίο μπορεί να καταπίνει αέναα τα σκουπίδια μας χωρίς συνέπειες, ο βυθός της θάλασσας, ιδιαίτερα σε μικρά σχετικά βάθη (έως περίπου 30 μέτρα), είναι πολύχρωμος και γεμάτος ζωή και ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί παρά ένα μόνο μικρό τμήμα του! Μέχρι σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό 5% περίπου έχει χαρτογραφηθεί και ερευνηθεί με κάποια σημαντική ακρίβεια και σχετικά πλήρως, εκτός από τις υπόλοιπες δυσκολίες όταν φτάνουμε ακόμη και σε μεσαία βάθη (από 50μ. και πιο βαθειά), δεν διαθέτουμε ιδιαίτερα πολύ χρόνο για εξερεύνηση λόγω πολλών οργανικών αλλά και τεχνικών περιορισμών. Εκτός από την κατάδυση σε μικρά βάθη για αναψυχή όπου μπορούμε να παραμένουμε για μέχρι περίπου μια ώρα (ανάλογα με τις συνθήκες), το να εξερευνάς τα μεγάλα βάθη είναι περίπλοκο, απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές και ειδικό και ακριβό εξοπλισμό.

Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικολογία και κατά συνέπεια τους παγκόσμιους διατροφικούς πόρους – και άρα την επιβίωση των ανθρώπων, το γεγονός ότι ο ωκεανός κατέχει το 90% του ζωτικού χώρου του πλανήτη! Εκτός από την επιφάνεια που καταλαμβάνει, μην ξεχνάμε ότι στην θάλασσα τα πλάσματα ζουν και κινούνται σε τρεις διαστάσεις, δηλαδή «στοιβάζονται» σε περισσότερα επίπεδα. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν ένα δωμάτιο με ένα στρώμα από κιβώτια ίδιων διαστάσεων που καλύπτουν το δάπεδο του (η «Ξηρά»), σε σύγκριση με ένα ίδιο δωμάτιο με πολλά στρώματα από όμοια κιβώτια που έχουν στοιβαχθεί και καταλαμβάνουν και τον υπόλοιπο «κάθετο» χώρο του και είναι πολλαπλάσια στην ίδια επιφάνεια (ο «Ωκεανός»).

Στον Ωκεανό, μαζί με τις λίμνες και τους ποταμούς, λαμβάνει χώρα και ένα μεγάλο μέρος της συνολικής παγκόσμιας φωτοσύνθεσης (συνολικά 36%). Και γνωρίζουμε όλοι την σημασία της φωτοσύνθεσης, που μέσω της δέσμευσης και μετατροπής της ηλιακής ενέργειας υποστηρίζει την βιομάζα και άρα τροφοδοτεί την ζωή στον πλανήτη (άμμεσα – αυτότροφοι οργανισμοί, έμμεσα – ετερότροφοι οργανισμοί). Ακόμη, το ελεύθερο (στοιχειακό) οξυγόνο υπάρχει διαλυμένο στο νερό και είναι μεγαλύτερη η διαλυτότητα όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού. Επομένως τα κρύα βάθη των ωκεανών και τα νερά των πολικών περιοχών (με λιγοστό και πιο βαθιά μηδενικό φως αλλά με την ανάδευση από τα ωκεάνια ρεύματα), υποστηρίζουν πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα ζωής, εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσοστού διαλυμένου οξυγόνου.

Μεσόγειος Θάλασσα
Η Μεσόγειος επιτυγχάνει έναν απαράμιλλο συνδυασμό ήπιου, ευχάριστου κλίματος, πολυποίκιλης ακτογραμμής, πλούσιας ιστορίας και ενδιαφέροντος μείγματος πολιτισμών, καθιστώντας την ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στον κόσμο. Η ακτογραμμή της υπήρξε λίκνο πολιτισμών διαμέσου των αιώνων και τα γεμάτα ζωή νερά της έχουν εμπλουτισθεί με ναυάγια των σημαντικότερων ιστορικών περιόδων, πλέον αιώνιες χρονοκάψουλες. Σήμερα η Μεσόγειος είναι πιθανότατα ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, δεδομένου του μεγέθους της, ελκύοντας περίπου το ένα τρίτο των διεθνών τουριστών. Και λογικό είναι: το ταξίδι στην Μεσόγειο αποτελεί μια εξερεύνηση στους λαούς, στην ιστορία, στην γαστρονομία, στη θάλασσα, στην ίδια τη ζωή!
Η Μεσόγειος είναι μια ασφαλής θάλασσα με ήπιο κλίμα και υδρογραφικά χαρακτηριστικά (έλλειψη ισχυρών παλιρροϊκών ρευμάτων, υψηλές θερμοκρασίες νερού, ορατότητα κάτω από την επιφάνεια κτλ.) που επιτρέπουν τις καταδύσεις ολοχρονικά.

Τηλέμαχος Μπεριάτος
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS
PSS Technical Diver

Εικόνες
Σπειρογράφος (φωτό Τηλέμαχος Μπεριάτος)
Κοινό χταπόδι (φωτό Τηλέμαχος Μπεριάτος)
Λεοντόψαρο (φωτό Τηλέμαχος Μπεριάτος)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ