Αυτή είναι η «Οδύσσεια» του Έλον Μασκ: Κυκλοφόρησε το πρώτο επεισόδιο, φτιαγμένο με AI
Life
29/10/2026 | 11:27

Ο Έλον Μασκ κυκλοφόρησε το πρώτο επεισόδιο της δικής του «Οδύσσειας», τρεις μήνες μετά την υπόσχεση του για μια ολόκληρη ταινία, βασισμένη στο ομηρικό έπος.

Επτά λεπτά από τη δική του «Οδύσσεια» παρουσίασε ο Έλον Μασκ, τρεις μήνες αφότου είχε υποσχεθεί ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Grok Imagine θα δημιουργούσε μια «ιστορικά ακριβή» ταινία μεγάλου μήκους βασισμένη στο έπος του Ομήρου.

Το πρώτο επεισόδιο κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στο X, ως μέρος μιας σειράς που δημιουργείται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Το βίντεο, διάρκειας περίπου επτά λεπτών, παρουσιάζει τον Οδυσσέα να ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Τροία. Η Πηνελόπη τού δίνει ένα μικρό ξύλινο αλογάκι για τον γιο τους και στη συνέχεια εμφανίζονται σκηνές από την προετοιμασία των Ελλήνων, τις μάχες στην Τροία και τον Τηλέμαχο που μεγαλώνει.

Στην παραγωγή συνεργάστηκαν τα Wonder Studios και ο σκηνοθέτης Dev Walker, που ειδικεύονται στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού με AI.

Τον περασμένο Ιούλιο, λίγο μετά την κινηματογραφική πρεμιέρα της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, ο Μασκ είχε ανακοινώσει ότι το Grok Imagine θα ολοκλήρωνε τη δική του ταινία μέχρι το τέλος του 2026.

Επέμενε μάλιστα ότι η εκδοχή του θα ήταν «ιστορικά ακριβής και πιστή στην τέχνη του Ομήρου», δημοσιεύοντας τότε ένα τρίλεπτο βίντεο δημιουργημένο από χρήστη του εργαλείου. Η δήλωση είχε προκαλέσει αντιδράσεις, με τον σκηνοθέτη του «Doctor Strange», Σκοτ Ντέρικσον, να αμφισβητεί δημόσια τις απόψεις του Μασκ για τον κινηματογράφο.

Η εξαγγελία είχε προηγηθεί από επανειλημμένες επιθέσεις του Μασκ στην ταινία του Νόλαν, κυρίως για τη συμμετοχή της Λουπίτα Νιόνγκο στον ρόλο της Ελένης της Τροίας και του Έλιοτ Πέιτζ.

Ο επιχειρηματίας είχε κατηγορήσει τον σκηνοθέτη ότι έκανε τις επιλογές του για να ικανοποιήσει κριτήρια συμπερίληψης που, κατά τον ίδιο, συνδέονται με τα Όσκαρ. Ο Νόλαν είχε υπερασπιστεί τις επιλογές του, ενώ είχε απορρίψει και την ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα στον κινηματογράφο.

Η υποδοχή του πρώτου επταλέπτου δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Σε δημοσιεύματα και σχόλια θεατών επισημάνθηκαν οι άκαμπτες ερμηνείες των ψηφιακών χαρακτήρων και η αδυναμία του βίντεο να κρατήσει το ενδιαφέρον, παρά την εντυπωσιακή εικόνα ορισμένων σκηνών.

Προς το παρόν, πάντως, παραμένει ασαφές πώς συνδέεται η νέα σειρά με την αρχική υπόσχεση για ταινία μεγάλου μήκους.

Ούτε το Grok Imagine ούτε ο Μασκ έχουν ανακοινώσει πόσα επεισόδια σχεδιάζονται, πότε θα κυκλοφορήσουν ή αν εξακολουθεί να ισχύει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2026.

https://x.com/imagine/status/2113712964419063911?s=20

Πηγή: lifo.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ