Αφιέρωμα στο γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων Πειραιά
Πολιτισμός
15/04/2018 | 11:05

Με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από τον θάνατο του διαπρεπούς γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου (1927-1967) η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά ολοκληρώνει τον πολυπληθή  & ποικιλόμορφο τριετή κύκλο των εκδηλώσεών της πριν τις Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στις 29 Απριλίου 2018.

Την επιμέλεια του αφιερώματος «Ο γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος (1927-1967): Μια πρωτότυπη αισθητική προσφορά στην παγκόσμια γλυπτική» είχε η κα Δώρα Μαρκάτου, ιστορικός της τέχνης, τ.αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα καθώς μέσα από την ομιλία της & την προβολή εικόνων των έργων του Γεράσιμου Σκλάβου μάθαμε περισσότερα για τον ξεχωριστό αυτόν Κεφαλλονίτη & τον ιδιοφυή γλύπτη· το έργο του οποίου αγκάλιασε η Υφήλιος.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους πλήθος συμπατριωτών μας & φίλων · ανάμεσά τους ο ανηψιός του αείμνηστου γλύπτη κ. Νίκος Σκλάβος ο οποίος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον καλλιτέχνη αλλά & συγγενή – λαμπρό άνθρωπο, Γεράσιμο Σκλάβο.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν, επίσης, ο πρ. βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Παναγής Μπενετάτος, ο πρ.δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου & μέλος του Δ.Σ. Καρδακάτων κ. Λουβερδής Αντώνης, ο πρ. πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κουγιανός Διονύσης, ο κ. Ρεπούσης Γεώργιος πρ. καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Hong Kong, η κα Κοντογιώργη πρωτοβάθμια ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, ο κ. Μιχάλης Φαρδής, ερευνητής στον «Δημόκριτο», ο κ. Βανδώρος Νίκος υπ.δρ Αρχαιολογίας, η κα Στέλλα Βάτζελη – Λιβιεράτου φιλόλογος στο γυμνάσιο Αγ. Θέκλης, η κα Ρίτα Βλησμά συγγραφέας, ο κ. Ρεπούσης Δημήτριος πρόεδρος Συλλόγου Βλυχάτων, ο κ. Ζαφειράτος Γεράσιμος πρόεδρος Συλλόγου Δαμουλιανάδων, ο κ. Γαλιατσάτος Ηλίας πρόεδρος Συλλόγου Καμιναράδων, η κα Διονυσία Κατεβάτη, αντιπρόεδρος Συλλόγου Α. Πυλαρέων, η κα Φλωράτου Σταυρούλα μέλος του Συλλόγου Σαμικών, η κα Ράνια Μπαλτσαβιά υπεύθυνη νεολαίας Συλλόγου Α. Δηλινάδων.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου, ευχαρίστησε από καρδιάς στο τέλος της εκδήλωσης την κα Δώρα Μαρκάτου και επεσήμανε την όμορφη συνεργασία που έχουμε  ανέκαθεν μαζί της καθώς υπήρξε & μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας.

Στου νου μας ηχούν ακόμη τα λόγια της στο κλείσιμο της ομιλίας της : « … Από τις εκαντοντάδες μικρά και μεγάλα έργα, τις τρεις χιλιάδες σχέδια, τα μετάλλια και τα πολλά ζωγραφικά του έργα ήταν σταγόνα στον ωκεανό όσα σας έδειξα.  Ας ανασκουμπωθούμε όλοι για ένα κοινό σκοπό: Να βγουν τα έργα του Σκλάβου από τις σκοτεινές αποθήκες στο φως που τα δημιούργησε. Ένα Μουσείο Σκλάβου είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η μικρή ή μεγάλη πατρίδα και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η οικογένεια είναι πρόθυμη να παραχωρήσει όσα έργα της ανήκουν. Με ένα Μουσείο Σκλάβου στην Κεφαλονιά, δεν θα επέστρεφαν μόνο τα πολύτιμα δημιουργήματα εκεί που φύτρωσε η αρχική τους ιδέα, αλλά αυτό θα ήταν ένας σημαντικός οικονομικός πόρος για το νησί…»

………………………………………………..

«Η φίλη που δεν έμενε» τον κάλεσε στον Άδη / κι έχουμε μείνει πάμπτωχοι, σ´ένα φριχτό σκοτάδι…

Όμως ο Σκλάβος είναι φως και του νησιού μας δόξα / κι έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας λόξα / που θέλει σώνει και καλά με ό,τι αυτό σημαίνει / να επιβάλλει στο Νησί τους μέτριους εν γένει…

Για το Δ.Σ.

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia