Η ιστορία των Μιχαλιτσάτων μέσα σε 100 σπάνιες φωτογραφίες –Η πρωτότυπη παρουσίαση του Δήμου Ληξουρίου
Πολιτισμός
13/06/2021 | 11:36

Συνεχίζει να μας εκπλήσσει ο δήμος Ληξουρίου. Αυτή τη φορά με την παρουσίαση των ιστορικών χωριών της Παλικής μέσα από slides σε δημόσιο χώρο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα, στο προαύλιο του 1ου παλιού δημοτικού σχολείου, πραγματοποιήθηκε μια οπτική παρουσίαση, αφιέρωμα στο χωριό Μιχαλιτσάτα. Μέσα από τα slides, οι περαστικοί αλλά και όσοι έκαναν τη βόλτα τους στη παραλιακή, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του χωριού μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι στα πλαίσια των παρουσιάσεων από το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα γίνουν παρόμοιες παρουσιάσεις.

Λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού

Τα Μιχαλιτσάτα της Παλλικής είναι χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ληξούρι, στο κέντρο περίπου της χερσονήσου. Περίπου 60 είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του σήμερα, αν και το χωριό είναι από τα ιστορικότερα της Κεφαλονιάς, με συνεχή κατοίκηση από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά, όπως υπολογίζουν οι μελετητές. Πολλοί Βυζαντινοί άρχοντες, κατέφυγαν στην Κεφαλονιά με τις πολυπληθείς οικογένειές τους, καθώς τότε ήταν υπό Ενετική Κατοχή και ίδρυσαν εδώ οικισμούς, δίνοντάς τους το όνομά τους – όπως για παράδειγμα συνέβη με τα Μεταξάτα της Λειβαθούς, για παράδειγμα. Τα Μιχαλιτσάτα προέρχονται λοιπόν από την οικογένεια Μιχαλίτση, ενώ στην απογραφή του Pietro Castrofilaca, του 1583 συναντάται ως Micalicata.

Όπως μας ενημερώνει το terrabook.com, σήμερα στα Μιχαλιτσάτα γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, που ξαναχτίστηκε με την φροντίδα των κατοίκων, μετά τους σεισμούς του 1953. Στα Μιχαλιτσάτα υπάρχει ακόμα ένα ναΐδριο, ο ναός του Αγίου Ιωάννη των Τσαγκαράδων ή Τζαγκαράδωνε, προς τιμήν των τσαγκάρηδων του χωριού.

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορταζ από την εκδήλωση της Αντριάνας Καραντινού

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ