Καιρός Σαββατοκύριακου: Βροχές στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, ισχυροί άνεμοι και αισθητό κρύο
Κοινωνία
06/11/2026 | 12:26

Σάββατο: Τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, ενισχυμένοι βοριάδες και κρύο

Το Σάββατο αναμένονται κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις, με λίγες τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ανατολικά τμήματα και στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα, τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν και στο Ιόνιο, ενώ λίγες μπόρες δεν αποκλείονται και στα βόρεια τμήματα της Κρήτης.

Αιτία για τις βροχές στη δυτική χώρα θα είναι ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας, το οποίο θα ευνοήσει την εκδήλωση τοπικών φαινομένων κατά βάση στη δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως αυτά να παρουσιάζουν μεγάλη ένταση.

Όσον αφορά την Αθήνα και τις εκδηλώσεις του Αυθεντικού Μαραθωνίου, το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά καλός, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Γύρω στις 5 το απόγευμα η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Άνεμοι: Οι βοριάδες θα παραμείνουν ενισχυμένοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, φτάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα νοτιοανατολικά της Κρήτης ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα αρχίσουν σταδιακά να στρέφονται σε ανατολικούς-νοτιοανατολικούς, με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις, μεταφέροντας περισσότερη υγρασία προς τη δυτική Ελλάδα.

Θερμοκρασία: Θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, ιδιαίτερα ανατολικότερα της Πίνδου, με τις μέγιστες τιμές σε αρκετές περιοχές κοντά στους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά θα διατηρηθούν οι σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες, κοντά στους 16 με 20 βαθμούς.

Ιδιαίτερα κρύο θα επικρατήσει τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με μονοψήφιες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αττική, ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα του νομού.

Ενώ θα σημειωθεί και παγετός σε ορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ το κρύο θα παραμείνει αισθητό και κατά τις βραδινές ώρες.

Παράλληλα, λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα βουνά, κυρίως στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα.

Κυριακή: Περισσότερες βροχές στα δυτικά, πιθανές καταιγίδες στο Ιόνιο και κρύο στα ανατολικά

Την Κυριακή η αβαθής βαρομετρική διαταραχή από την περιοχή της Ιταλίας θα πλησιάσει περισσότερο τη χώρα μας, ευνοώντας την εκδήλωση περισσότερων βροχών αρχικά στο Ιόνιο, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στις θαλάσσιες εκτάσεις.

Σταδιακά, ιδιαίτερα από τις απογευματινές ώρες, οι βροχές αναμένεται να επεκταθούν και στη δυτική και βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατήσουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά τμήματα.

Στην Αττική, για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος, με αρκετή ηλιοφάνεια. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει κοντά στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Άνεμοι: Θα παραμείνουν ενισχυμένοι και στα δύο πελάγη.

Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, φτάνοντας τα 7 μποφόρ, ενώ κυρίως στο βόρειο Ιόνιο δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Στο Αιγαίο θα επικρατούν αρχικά βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσουν τάση εξασθένησης, με την υποχώρηση των εντάσεων να γίνεται περισσότερο αισθητή προς τη Δευτέρα.

Θερμοκρασία: Θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, με τις μέγιστες τιμές σε αρκετές περιοχές κοντά στους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά θα διατηρηθούν λίγο υψηλότερες.

Γενικότερα, ανατολικότερα της Πίνδου οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή. Μάλιστα, σε αρκετές ορεινές περιοχές, ιδιαίτερα κατά μήκος της Πίνδου, ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες θα καταγράφονται μονοψήφιες τιμές. Ενώ δε θα λείψουν και οι χιονοπτώσεις στα βουνά μας.

Το κρύο θα είναι ιδιαίτερα αισθητό τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες, αλλά και το πρωί της Δευτέρας.

Πηγή: ertnews.gr

Οδός Βαλλιάνου
05/11/2026 | 07:59
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ