
Όχι μόνο δεν αντέδρασε στην κατάργηση, αλλά σπεύδει να την υλοποιήσει. Με απόφαση του Περιφερειάρχη στις 11 Σεπτεμβρίου 2026, η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) βάζει και αυτή τη δική της υπογραφή στο «κλείσιμο» του ¨ΕΥΔΟΞΟΥ¨.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων είχε δημόσια αναδείξει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Κεφαλληνιακό Ίδρυμα Ερευνών ¨ΕΥΔΟΞΟΣ¨, με το άρθρο 287 του Ν. 5314/2026.
Είχαμε καλέσει την Περιφερειακή Αρχή να πάρει ξεκάθαρη πολιτική θέση:
Να ενημερώσει τον λαό της Κεφαλονιάς και των Ιονίων Νήσων για την κατάργηση του ¨ΕΥΔΟΞΟΥ¨.
Να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να καταγγέλλει την κυβερνητική επιλογή και να ζητά την ανάκλησή της.
Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, αλλά επέλεξε, την ημέρα που ο Περιφερειάρχης βρισκόταν στην Κεφαλονιά, λίγο πριν αναχωρήσει, να υπογράψει την Απόφαση που βάζει σε εφαρμογή τη διαδικασία για την τελική πράξη κατάργησης του ¨ΕΥΔΟΞΟΥ¨.
Στις 11.09.2026, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 102723 απόφασή του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Καταγραφής και Απογραφής «των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων» που μεταβιβάζονται στην Περιφέρεια από το καταργημένο Κεφαλληνιακό Ίδρυμα Ερευνών ¨ΕΥΔΟΞΟΣ¨.
Δεν βρήκαν ούτε μία κουβέντα να πουν απέναντι στην κυβέρνηση για την κατάργηση του ¨ΕΥΔΟΞΟΥ¨, αλλά βρήκαν όμως πολύ γρήγορα τον τρόπο να υλοποιήσουν την απόφαση της κυβέρνησης και να οργανώσουν την τελευταία πράξη για την διάλυση του!
Στην Επιτροπή τα 3 από τα 4 μέλη είναι αιρετοί με προεξέχοντα τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και άλλους 2 Περιφερειακούς Συμβούλους της πλειοψηφίας , μεταξύ αυτών και ένας από την Κεφαλονιά.
Η συμμετοχή μάλιστα του ίδιου του Περιφερειάρχη στην Επιτροπή, μαζί με στελέχη της περιφερειακής πλειοψηφίας, αποτελεί χαρακτηριστική πολιτική επιλογή. Δείχνει τη «ζέση» με την οποία η Περιφερειακή Αρχή υλοποίει την κυβερνητική απόφαση.
Η πολιτική ουσία είναι ότι η κυβέρνηση καταργεί τον ¨ΕΥΔΟΞΟ¨ και η Περιφερειακή Αρχή, αντί να αντιδράσει και να διεκδικήσει την ανάκληση της κατάργησης, σπεύδει να οργανώσει την επόμενη ημέρα της κατάργησης.
Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει αυτή η εξέλιξη.
Τα συμφέροντα που υπερασπίζεται η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι του λαού της Κεφαλονιάς, αλλά των επενδυτών στον Αίνο και των κυβερνητικών επιλογών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων απαιτεί να:
συζητηθεί άμεσα το θέμα της κατάργησης του ¨ΕΥΔΟΞΟΥ¨ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του.
υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την περιουσία, τις δραστηριότητες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του καταργημένου Ιδρύματος.
Η σιωπή της Περιφερειακής Αρχής είναι πολιτική επιλογή.
Η απόφαση για την απογραφή της περιουσίας του ΕΥΔΟΞΟΥ είναι η έμπρακτη επιβεβαίωσή της.
Ο λαός της Κεφαλονιάς ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
13.09.2026
