
Μια επικίνδυνη εργολαβία από μια επικίνδυνη Δημοτική Αρχή
Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου
Κύριε Πρόεδρε,
Με την από 02/06/2026 (Αρ. Πρωτ.: 3535) Ειδική Διαταγή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, ενημερώνονται τόσο η Δημοτική Επιτροπή όσο και οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για την επικινδυνότητα που επικρατεί σε σημαντικό κομμάτι της πόλης του Ληξουρίου, λόγω των «…σοβαρών ελλείψεων ως προς την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας, καθώς και των κακοτεχνιών που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών…», στα σημεία όπου εκτελούνται εργασίες υπογειοποίησης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, αλλά και στο φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει, γίνεται λόγος για σειρά σοβαρών ελλείψεων ασφαλείας όπως: «…ανεπαρκής ή ανύπαρκτη εργοταξιακή σήμανση, ανεπαρκής περίφραξη των χώρων εκτέλεσης των εργασιών, κατάληψη ή πλήρης αποκλεισμός των πεζοδρόμιων χωρίς να έχει προβλεφθεί ασφαλής και προσβάσιμη εναλλακτική διέλευση των πεζών (συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και γονέων με παιδικά καρότσια), παραμονή ανοικτών τομών και εκσκαφών χωρίς την απαιτούμενη προστασία, κακοτεχνίες στην προσωρινή ή οριστική αποκατάσταση των πεζοδρομίων και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της λειτουργικότητάς τους, αυθαίρετη εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής επί κεντρικής Λεωφόρου Ληξουρίου χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια κ.ά.».
Η παραπάνω πρακτική, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, «…συνιστά σοβαρή παράβαση των κανόνων οδικής ασφάλειας και δημιουργεί άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών των κοινόχρηστων χώρων…», γεγονός που έχει ήδη επιβεβαιωθεί με τον σοβαρό τραυματισμό συμπολίτιδάσ μας, αλλά και άλλων συμπολιτών μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Όλα τα παραπάνω ως Λαϊκή Συσπείρωση τα έχουμε θέσει εδώ και αρκετό καιρό, επανειλημμένα, τόσο εγγράφως όσο και προφορικά, υπόψη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αρθεί η παραπάνω επικινδυνότητα. Αντί αυτού, εισπράτταμε μια συστηματική υποτίμηση από τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος όχι μόνο ανεχόταν αυτήν την κατάσταση αλλά τη δικαιολογούσε κιόλας, είτε στο όνομα της αναγκαιότητας του έργου (την οποία κανείς δεν αμφισβητεί), είτε επικαλούμενος το «κύρος» του ΔΕΔΔΗΕ, είτε ακόμη και τη νομοθεσία «…που του επιτρέπει να επεμβαίνει όπου αυτός κρίνει…»!
Έτσι, μέχρι και σήμερα που έχει σκαφτεί η μισή πόλη, που οι παρεμβάσεις χάσκουν επικίνδυνα, που έληξε η θεωρητική δέσμευση ότι οι εργασίες θα τελειώσουν στα τέλη Μαΐου, και που οι εργάτες της συγκεκριμένης εργολαβίας δουλεύουν ακόμα και τις Κυριακές, η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να προκαλεί με τη μακαριότητά της.
Η ίδια η πραγματικότητα όμως, καθώς και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διαψεύδουν τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Δήμαρχο, αφού εδώ και μήνες, εκτός από τις παραπάνω ελλείψεις ασφαλείας, κανένας —πολύ περισσότερο η ίδια η υπηρεσία— δεν γνωρίζει:
- Την εγκεκριμένη μελέτη του έργου και τα σχετικά τεχνικά σχέδια εφαρμογής.
- Τη σύμβαση ανάθεσης ή κάθε σχετικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ανάδοχος εκτέλεσης των εργασιών.
- Το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, με αναφορά στην ημερομηνία έναρξης και στην προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.
- Το οργανόγραμμα του εργοταξίου και τα στοιχεία των υπευθύνων του έργου, συμπεριλαμβανομένων του επιβλέποντος μηχανικού, του τεχνικού ασφαλείας και κάθε άλλου κατά νόμο υπεύθυνου προσώπου.
- Τα αντίγραφα των τυχόν εγκρίσεων, αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και λοιπών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Για άλλη μια φορά και σε ένα ακόμη θέμα, η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει με ποιον συντάσσεται και ποιον έχει εγκαταλείψει, αφού γι’ αυτήν αποτελούν θέσφατο τα εργολαβικά συμφέροντα και όχι η ασφάλεια και τα συμφέροντα του λαού της Παλικής.
Επειδή το παραπάνω θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά την ίδια την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών, αλλά και την επαγγελματική δραστηριότητα της πόλης σε μια κρίσιμη περίοδο, σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το προαναφερθέν.
Ληξούρι, 05/06/2026
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
