
Εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Στη Βλάστη Κοζάνης, στο Νευροκόπι και στα Γρεβενά, ο υδράργυρος κατρακύλησε έως και τους -14 βαθμούς Κελσίου, επιβεβαιώνοντας την ένταση του ψυχρού κύματος που έπληξε τη χώρα. Το σκηνικό του καιρού, ωστόσο, αλλάζει γρήγορα και μάλιστα θεαματικά.
Από σήμερα αναλαμβάνει ο νοτιάς, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 6 μποφόρ. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σταδιακά στην υποχώρηση του παγετού, κυρίως τις πρωινές ώρες, με το έντονο κρύο να δίνει τη θέση του σε σαφώς υψηλότερες θερμοκρασίες.
Ο υδράργυρος θα κινηθεί σε διψήφιες τιμές, αγγίζοντας το μεσημέρι τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου. Παρά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η ψύχρα θα επιμείνει σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες.
Το Σαββατοκύριακο, το νοτιοδυτικό ρεύμα θα ενισχυθεί περαιτέρω, με τους ανέμους να φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο. Η εξέλιξη αυτή θα συνοδευτεί από περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.
Σε περιοχές της νότιας χώρας και κυρίως στην Κρήτη, ο υδράργυρος ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας ξεκάθαρα… ανοιξιάτικη αίσθηση.
Όπως ανέφερε στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Star, Θοδωρής Κολυδάς, την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος ως προς τα φαινόμενα, παρά τη διατήρηση της παγωνιάς σε αρκετές περιοχές, όπου η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη και στους -6 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια, το νοτιοδυτικό ρεύμα θα φέρει βροχές μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο 8 έως 10 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές. Σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, κατά περίπου 6 βαθμούς.
Ήπιες θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν έως και τα Θεοφάνια, με βροχές κατά διαστήματα στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο.
