
Μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην Άβυδο της Αιγύπτου ρίχνει φως σε μια από τις πιο αινιγματικές περιόδους της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν έναν μνημειακό βασιλικό τάφο βάθους 7 μέτρων, με πολλαπλούς θαλάμους και διακοσμημένη είσοδο, που χρονολογείται στην Ενδιάμεση Περίοδο (περί το 1640–1540 π.Χ.).
Ο τάφος όπως αναφέρει το CNN είναι, ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί ποτέ από την λεγόμενη Δυναστεία της Άβυδου, φαίνεται να ανήκε σε έναν άγνωστο βασιλιά, του οποίου το όνομα δυστυχώς δεν διασώζεται λόγω φθοράς των ιερογλυφικών από αρχαιοκαπήλους.
Μια «χαμένη» δυναστεία ξαναγράφει την ιστορία
Η Δυναστεία της Άβυδου αποτελεί ένα από τα λιγότερο κατανοητά κεφάλαια της φαραωνικής ιστορίας. Δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες καταλόγους των Φαραώ, γεγονός που –όπως εξηγούν οι ειδικοί– αντικατοπτρίζει την πολιτική αστάθεια και τον κατακερματισμό της περιόδου.
«Πρόκειται για μια ξεχασμένη δυναστεία, απούσα από τα ιστορικά αρχεία, καθώς η Αίγυπτος βρισκόταν τότε σε κρίση και διαιρεμένη σε αντίπαλα βασίλεια», δηλώνει ο επικεφαλής των ανασκαφών, δρ Josef Wegner.
Η αρχιτεκτονική του νέου τάφου μοιάζει με εκείνη του βασιλιά Seneb-Kay – του πρώτου άγνωστου βασιλέα της δυναστείας που ανακαλύφθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα το 2014 – αλλά είναι σαφώς μεγαλύτερη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ανήκει σε προκάτοχό του.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο τάφος ίσως ανήκει σε έναν από τους λίγους γνωστούς, αλλά ελλιπώς τεκμηριωμένους βασιλείς της δυναστείας, όπως ο Senaiib ή ο Paentjeni — ή ακόμη και σε έναν εντελώς άγνωστο μέχρι σήμερα φαραώ.
Σημασία και προοπτικές της ανακάλυψης
Παρόλο που δεν διασώθηκαν οστά ή ονόματα, η παρουσία τοιχογραφιών με τις θεές Ίσιδα και Νέφθυς ενισχύει την ιδέα ότι πρόκειται για βασιλικό ταφικό μνημείο. Το εύρημα ενισχύει την άποψη ότι η Άβυδος υπήρξε σημαντικό κέντρο ταφής βασιλέων κατά την Ενδιάμεση Περίοδο, και ότι η ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου είναι πιο σύνθετη απ’ όσο υποδηλώνουν οι παραδοσιακές λίστες των φαραώ.
«Οι ανακαλύψεις αυτές μάς δείχνουν πόσο ανεπαρκή είναι τα γραπτά ιστορικά αρχεία και πόσα πολλά ακόμα μένουν να αποκαλυφθούν από τα αρχαιολογικά ευρήματα», σχολιάζει η δρ Laurel Bestock, αιγυπτιολόγος του Brown University.
Η ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω ανασκαφές σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, με τη χρήση γεωραντάρ και μαγνητομετρίας, για να εντοπιστούν πιθανώς και άλλοι βασιλικοί τάφοι.
