
Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2025 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Λυκούδης, τονίζοντας ότι η εκτέλεση των προϋπολογισμών παρελθόντων ετών δεν ξεπερνούσε το 50%. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των δημοτικών τελών.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να μετακυλήσει το κόστος του προβλήματος στους πολίτες. Ο άλλος δρόμος θα ήταν, αφενός, η διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση και, αφετέρου, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, αυξάνοντας τα έσοδα από άλλες πηγές (εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, οφειλές από παρελθόντα έτη κ.λπ.) και όχι μέσω της υπερφορολόγησης των πολιτών. Εστιάζοντας στην είσπραξη οφειλών, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι θα πρέπει να πιεστούν μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού, που ανθούν οικονομικά, χωρίς να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στο Δήμο.
Θα μπορούσε, είπε, να πετύχει τα παραπάνω και μέσω του κυβερνητικού βουλευτή, με τον οποίο έχει αγαστές σχέσεις.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Λυκούδης κάλεσε τον δήμαρχο να απευθυνθεί στους συμπολίτες μας και να τους πει ότι όλα πάνε καλά, την ίδια στιγμή που τους “χαρατσώνει” με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Με τη λογική, λοιπόν, ότι ο ίδιος και η παράταξή του είναι κάθετα αντίθετοι τόσο στην αύξηση των δημοτικών τελών όσο και στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε ότι η αύξηση των δημοτικών τελών συνδέεται με το νέο τέλος ταφής απορριμμάτων και την αύξηση του ποσού που καταβάλλεται στην ΕΔΑΚΙ, λόγω αυξήσεων στα καύσιμα και όχι αλλού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι, αν δεν υπήρχε το νοικοκύρεμα, τότε η αύξηση δεν θα ήταν 12,5%, αλλά θα έφτανε το 100%, όπως στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Ο κ. Παντελειός άσκησε κριτική στο ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων για έργα, δηλώνοντας ότι αναμένει να δει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τόνισε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Εν τέλει, δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει στη Δημοτική Επιτροπή υπέρ της αύξησης των δημοτικών τελών.

Ο κ. Κουρούκλης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, κατακρίνοντας τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι αύξησε όλους τους δημοτικούς φόρους. Τόνισε ότι ακολουθεί κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην παράταξη του κ. Παντελειού για το γεγονός ότι, παρά τις όποιες ενστάσεις, υπερψήφισε την αύξηση των δημοτικών τελών στη Δημοτική Επιτροπή.

Εν τέλει, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Τον καταψήφισαν η “Ισχυρή Κεφαλονιά” και η “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ λευκό ψήφισε η παράταξη “Κεφαλονιά Νησί για Όλους”.
Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι της Ισμήνης Αλιβιζάτου.



