Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας, χρησιμοποιώντας αυτή τη μικρή φωνή στο κεφάλι μας που αποτυπώνει πώς νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε για όσα συμβαίνουν γύρω μας ή σε εμάς.
Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει οφέλη από τη χρήση θετικής αυτοομιλίας, δηλαδή αισιόδοξων και ενθαρρυντικών φράσεων που βοηθούν στην αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε μια κατάσταση.
Για παράδειγμα, όταν μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε συστηματικά 47 μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ αυτοομιλίας και απόδοσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυτοομιλία βοηθάει αθλητές στο να αυξήσουν την απόδοσή τους.
Πώς μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη θετική αυτοομιλία για να καθοδηγήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο;
Αυτές είναι τρεις στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε και να μιλήσετε σωστά και θετικά.
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε παθητική-επιθετική συμπεριφορά
Σεβαστείτε τους άλλους
Διαχειριστείτε την τελειομανία σας
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε καθεμία από αυτές και ας δούμε πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε.
Πώς να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε παθητική-επιθετική συμπεριφορά
Ένας τύπος ανθρώπου που υιοθετεί κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έχει παθητική-επιθετική συμπεριφορά.
- Λέει ότι είναι εντάξει, ενώ δεν είναι
- Γκρινιάζει
- Δεν μιλάει όταν του απευθύνονται
- Συμφωνεί να κάνει κάτι αλλά δεν το κάνει
- Απαντά με σαρκασμό
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τέτοιου είδους συμπεριφορά; Χρησιμοποιώντας την θετική αυτοομιλία, θα υπενθυμίσετε στον εαυτό σας μια φράση.
Επιτίθεμαι στο πρόβλημα. Όχι το άτομο.
Όταν γίνεστε παθητικοεπιθετικοί, προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε συναισθήματα απογοήτευσης ή εκνευρισμού. Αλλά αυτή η φράση θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε ότι αυτή η συμπεριφορά βλάπτει τη σχέση σας με ένα άλλο άτομο.
Αντ’ αυτού, πρέπει να στραφείτε σε μια πιο ενεργητική λύση, μιλώντας απευθείας στο άτομο για αυτό που σας ενοχλεί.
Αλλά πώς θα το κάνετε αυτό χωρίς να κάνετε το άλλο άτομο να νιώσει ότι δέχεται επίθεση; Μέσω του σεβασμού.
Πώς να δείχνετε σεβασμό
Αν δυσκολεύεστε να έρχεστε αντιμέτωποι με τις συγκρούσεις, μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να πείτε στους άλλους πώς ακριβώς αισθάνεστε, ειδικά όταν νιώθετε πληγωμένοι, απογοητευμένοι ή εκνευρισμένοι. Σε αυτές τις στιγμές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε ότι ο σεβασμός φέρνει σεβασμό.
Πώς το κάνετε αυτό; Χρησιμοποιήστε τον εσωτερικό σας διάλογο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας μια άλλη απλή φράση.
Δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες.
Η έρευνα το υποστηρίζει αυτό. Για παράδειγμα, πάνω από 50 χρόνια πριν, ο ψυχολόγος Albert Mehrabian απέδειξε ότι ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος, όπως οι εκφράσεις του προσώπου, επικοινωνούν περισσότερα για το πώς αισθανόμαστε από ό,τι οι πραγματικές λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Πριν εμπλακείτε σε μια από αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρέπει να μεταφέρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τρόπο που να είναι ήρεμος και επικεντρωμένος στο να βρεθεί μια λύση. Αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για το πότε και το πού θα γίνει η συζήτηση, ώστε να είναι και τα δύο άτομα άνετα και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Πώς να διαχειριστείτε την τελειομανία σας
Εάν έχετε την τάση να διαχειρίζεστε τα πάντα με λεπτομέρεια πρέπει να το προσέξετε καθώς αυτό δεν βλάπτει μόνο τη δουλειά σας, αλλά και τις σχέσεις σας με τους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι δεν τους εμπιστεύεστε ή ότι θεωρείτε ότι δεν είναι ικανοί.
Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να το καταπολεμήσει αυτό, προσπαθήστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η δουλειά της ομάδας σας δεν είναι ποτέ πραγματικά ένα τελικό προϊόν. Αντιθέτως, αντιμετωπίστε το ως:
Εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη
Αυτό είναι σημαντικό να το αναγνωρίζετε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι ένα έργο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, αν το ξαναδείτε σε ένα χρόνο, ή σε ένα μήνα, ή μερικές φορές, ακόμη και σε μια εβδομάδα, πιθανότατα θα βρείτε κάτι που θέλετε να αλλάξετε.
Έτσι, αν θέλετε να περιορίσετε την παθητική-επιθετική σας συμπεριφορά, να αποκτήσετε περισσότερο σεβασμό και να σταματήσετε να είστε τόσο τελειομανής, θυμηθείτε αυτές τις τρεις φράσεις:
- Επιτίθεμαι στο πρόβλημα. Όχι το άτομο.
- Δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες.
- Εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πηγή: Inc