Μητσοτάκης: Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών, θα έρθει πολύ σύντομα παρέμβαση
Πολιτική
05/12/2024 | 20:14

«Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας τεχνικής προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή οδηγία. Πιστεύουμε όμως ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μια τολμηρή θα έλεγα, τομή στην εξέλιξη της» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και τόνισε πως τον «στόχο αυτό δεν τον πετύχουμε απλώς, αλλά θα το ξεπεράσουμε».

Σημείωσε πως σε όλη την ΕΕ η Ελλάδα είναι στην 11η θέση ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού.

«Με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, τη βάση δηλαδή των αποδοχών που στο εξής από το 2027 και μετά, για να ακριβολογώ, θα ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, στηριγμένες μάλιστα σε ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού που θα καλύπτει τον ετήσιο πληθωρισμό, αλλά θα λαμβάνει προφανώς υπόψη και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε η βασική αμοιβή, ο κατώτατος μισθός, να μην συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες. Γι’ αυτό άλλωστε και η βελτίωση της θέσης τους ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας.

Να θυμίσω στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνούσε έως το 2019, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, ήταν 650 ευρώ την τελευταία 5ετία. Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Συμπαρασύροντας προς τα πάνω προφανώς και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα, τα οποία συνδέονται με αυτόν και όχι μόνο αυτό.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Μιλάμε για μια συνολική αύξηση 46%.

Και βέβαια εκφράσαμε το 2023 την προσδοκία μας ότι οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν και στην αύξηση του μέσου μισθού από λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ που ήταν το 2019, στα 1500 ευρώ.

Και εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε, αλλά θα τον ξεπεράσουμε κιόλας.

Και θα ήταν καλό στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πολλές φορές γίνονται συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αυτή είναι η εικόνα.

Το λέω, κύριε Ανδρουλάκη και υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για το τι συμβαίνει με τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη. Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι.

Καταθέτω λοιπόν το σχετικό πίνακα στα πρακτικά και αυτό και αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αύξησης του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων εργαζομένων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, για να μπορεί αυτή η διαρκής αναβάθμιση του εισοδήματος και πέραν του 2027 να μπορεί να συνεχίζεται το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δύο απλές αρχές.

Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται παρά μόνο να αυξάνεται.

Και δεύτερον, ότι το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο και πάλι αντικειμενικούς δείκτες (…)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, κάνοντας λόγο για πυροτέχνημα και πως δεν θα δώσει απάντηση στα προβλήματα.

«Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και εχθές και να καταθέσω τα στοιχεία από την Ισπανία, όπου η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση τιμών πλην όμως σωρευτικά οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν στην Ισπανία απ ότι στην Ελλάδα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι για συγκεκριμένα προϊόντα, πχ τα άλευρα, στην Ισπανία είχαν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είχαν αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30% ενώ στην Ελλάδα 17%. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36% ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν καταναλωτές αλλά μεσάζοντες.
Μπορείτε κύριε Ανδρουλάκη να κατεβάσετε προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, το έχουμε κάνει και εμείς, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε κάποια προϊόντα και να τα πάτε από το 24 στο 22%. Απαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία» σημείωσε.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ