Λαμπρή εορτή στα Ομαλά: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Γεράσιμο παρουσία πλήθους πιστών [εικόνες +βίντεο]
Εκκλησία
20/10/2024 | 00:35

Με τους πιστούς να συρρέουν συνεχώς, σε κλίμα κατάνυξης, ολοκληρώθηκε σήμερα, 19 Οκτωβρίου 2024, ο λαμπρός πολυαρχιερατικός εσπερινός στην μεγάλη εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, για την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Πολιούχου του νησιού μας.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, ενώ μαζί του συμπροσευχήθηκαν ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος (βοηθός Επίσκοπος Λέρου), ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος κ. Θεοδόσιος (από την Εκκλησίας της Ρουμανίας) και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.

Πολλοί, ακόμη, πιστοί, προσέτρεξαν στο μοναστήρι των Ομαλών για να τιμήσουν τον προστάτη Άγιό τους, ή όπως λένε τον πολύτιμο θησαυρό τους. Αυτές τις ημέρες μάλιστα η ιερά Μoνή του Αγίου μας είναι σημείο αναφοράς για κάθε Κεφαλλήνα απανταχού της γης. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ότι στην φετινή εορτή χιλιάδες ήταν οι προσκυνητές από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες που έφτασαν μέχρι την Κεφαλονιά για να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεράσιμο.

Η Σημασία της Αγιοσύνης: Μήνυμα από τον Μητροπολίτη Ειρηναίο

Μετά την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε θερμώς τον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο για την ευγενική πρόσκληση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, να έρθει στην μεγάλη εορτή του Αγίου μας. Στο θεόπνευστο λόγο του αναφέρθηκε
στους πιστούς που συρρέουν από πολλά μέρη της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού και περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν το Αγίο Λείψανο και να του ζητήσουν κάτι. Φεύγοντας απο το ναό του και απο το νησί να πάρουν κάτι απο την Αγιότητά του.

Και συνεχίζοντας τόνισε ότι όπως ο Απόστολος Παύλος είχε πει τιμούμε έναν Άγιο για να τον μιμηθούμε. Ο Άγιος Δαμασκηνός έλεγε να έχουμε πρότυπα του Αγίους ώστε να θεραπεύσουμε τα πάθη μας!

Ακολούθως ο Άγιος Φλωρίνης, στο θεολογικό του λόγο, αναφέρθηκε στις τρεις σκέψεις περί αγιότητας:

Πρώτον, να σκεφτούμε τι είναι η Αγιότητα.

Δεύτερον, που υπάρχει.

Και τρίτον, πως αυτή επιτυγχάνεται

Τις απαντήσεις, τόνισε, τις δίνει η Αγία Γραφή, αλλά και η ζωή και η παράδοση των Αποστόλων!

Τέλος, αναφερόμενος στον Άγιο Γεράσιμο, παρακάλεσε να γίνουμε μιμητές του και να βαδίσουμε στα χνάρια του για να αξιωθούμε και εμείς τη χαρά του Παραδείσου!

Φέτος, τόσο ο Μεγαλοπρεπής Αρχιερατικός Εσπερινός όσο και η αυριανή Πανηγυρική θεία Λειτουργία καλύπτονται απευθείας από το τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ TV κάτι που χαροποίησε κλήρο και λαό.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου Σπύρος Ματιάτος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Αραβαντινός Σιμωνέτος, ο Παύλος Παπαδάτος  κ.α.

Παύλος Παπαδάτος και Σπύρος Ματιάτος

 

Εκκλησιαστική Μελωδία: Η συμμετοχή των χορωδιών Αργοστολίου και Ληξουρίου στον Εσπερινό

Ο χοράρχης της εκκλησιαστικής χορωδίας Ληξουρίου Νικόλαος Βάλσαμος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως το 15αυγουστο, έτσι και σήμερα, είχαμε δύο κεφαλονίτικες χορωδίες να ψάλλουν στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου μας. Πρόκειται για τη γνωστή εκκλησιαστική χορωδία του Αργοστολίου με Χοράρχη τον Βασίλειο Καλογερά και την εκκλησιαστική χορωδία από το Ληξούρι με Χοράρχη τον Νικόλαο Βάλσαμο, λαμπρό νομικό Αθηνών και Διευθυντή της εκκλησιαστικής χορωδίας Αγίου Γεωργίου Καρίτση στην Αθήνα.

Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε ιερά Αγρυπνία με ιερείς και πιστούς να ψάλλουν τα εγκώμια του Αγίου μας.

Ο Βαγγέλης Μαζαράκης

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer