Σχολεία υπό πίεση: Οξυμένα προβλήματα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη καταγγέλει το ΚΚΕ
Πολιτική
17/10/2024 | 08:13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Διανύοντας το δεύτερο μήνα που τα σχολεία έχουν ανοίξει και στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι αντιμέτωποι με ακόμη ποιο οξυμμένα προβλήματα από πέρσι ως απόρροια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Δεν μπορεί όμως να αποτελούν κανονικότητα:

• Οι συγχωνεύσεις και το λουκέτο σε 2500χιλ τμήματα σχολείων πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας εκπ/σης Πανελαδικά και σε 20 περίπου σε επίπεδο νομού, προκειμένου να περικοπούν προσλήψεις. Βάζοντας τη μόρφωση των μαθητών στο ζύγι του κόστους καταργούν στην πράξη την εκπαιδευτική διαδικασία, αφού π.χ. τα τμήματα με 24 μαθητές και με 8 από αυτούς με διαγνώσεις (2ο γυμνάσιο Αργοστολίου) ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν .
• Τα σημαντικά κενά, σε εκπαιδευτικούς ακόμα και σήμερα, τόσες μέρες μετά την έναρξη του σχολικου έτους
• Οι συνθήκες αναξιοπρέπειας που βιώνουν κυρίως οι πρωτοδιόριστοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αφού δεν μπορούν να βρουν στέγη, λόγω της εμπορευματοποίησής της, του πενιχρού μισθού τους, της χρόνιας ολιγωρίας της τοπικής διοίκησης να αξιοποιήσει και να επισκευάσει δημοτικές και περιφερειακές υποδομές.
• Οι απαράδεκτες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές, που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Την ώρα που στο νομό μας είναι στοιβαγμένοι σε όλα σχεδόν τα σχολεία 25 και πλέον μαθητές, τα μισά σχεδόν από αυτά στεγάζονται σε «κοντέινερ», εκκρεμώντας χρόνια τώρα η κατασκευή 10 περίπου σχολικών συγκροτημάτων (2ο και 3ο γυμνάσιο, γυμνάσια Πάστρας και Μεσοβουνίων, Λύκειο Ληξουρίου, ΕΝΕΓΥΛ, καθώς και 5 νηπιαγωγείων στο Δήμο Αργοστολίου που δεν έχουν δική τους στέγη). Εκκρεμεί επίσης η αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση των υπολοίπων, ενώ είναι ζητούμενα τα αντισεισμικά πιστοποιητικά η ασφαλής προσέγγιση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, οι σχολίατροι κ.α.
• Η παραπέρα υποχρηματοδότηση των σχολείων μέσα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών (Σ.Ε.) και την απόδοση στους διευθυντές εφάπαξ πενιχρών ποσών (π.χ.500 ευρώ για να καλύψουν τις μεγάλες λειτουργικές ανάγκες και συντήρηση των σχολείων). Η κατάργηση των Σ.Ε. είναι ένας ακόμα κρίκος στην εμπορευματοποίηση του σχολείου στη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα το εξαναγκάζει πλέον να ψάχνει χορηγούς και πόρους και τον μαθητή να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα λειτουργίας του κ.α.
• Η κατηγοριοποίηση σχολείων μέσω της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης κ.α.
Τα βαρύγδουπα λόγια για την «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου» και την «βελτίωση των σχολείων», τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» κ.α., σκοπό έχουν να κρύψουν την κατάσταση που επικρατεί, όταν την ίδια ώρα πακτωλός «ζεστού» χρήματος, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους (10 δις κέρδη τον τελευταίο χρόνο, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες είχαν αύξηση κερδών 25%, οι ενεργειακοί όμιλοι το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, 7 δις για Νατοϊκούς εξοπλισμούς κ.α.).

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα μαθητών εκπαιδευτικών και γονέων που ξεδιπλώνεται στο νομό μας το τελευταίο διάστημα ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα του συστήματος. Η οργάνωση της πάλης για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική που

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer