Συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδοχων Κεφαλονιάς Ιθακης στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. στην Ζάκυνθο [εικόνες]
Τουρισμός
14/10/2024 | 08:29

Στην Ζάκυνθο διοργανώθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων όπου συμμετείχε και η Ένωσης μας.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου ήταν τα σημαντικά ζητήματα της εξέλιξης, της προοπτικής και των προκλήσεων του τουριστικού κλάδου τα οποία αναλύθηκαν στα 4 πάνελ με τις εξής θεματικές ενότητες.

• Οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια
• Νησιωτικότητα – Υποδομές – Μεταφορές
• Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες
• Προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης Ιονίων Νήσων.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, ο Πρόεδρος ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά κ. Χριστίνα Τετράδη που είχε και επιμέλεια της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων,κ. Γιάννης Τρεπεκλής, ο δήμαρχος Ζακύνθου,κ. Γιώργος Στασινόπουλος, ο Αντιπεριφειάρχης Ζακύνθου κ. Κώστας Καποδίστριας, και αρκετοί προσκεκλημένοι από Ενώσεις Ξενοδόχων από Περιφέρειες της Ελλάδας, αλλά δημοσιογράφοι από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως και επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού στη Ζάκυνθο.

Από την Κεφαλονιά επίσης παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης μας κ Άγγελος Θεοδωρακάτος , ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης μας και αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Γαλιατσάτος Σπύρος, η αντιπερειφεριάρχης επιχειρηματικότητας κ Παπαναστασάτου Ελένη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Γαλιατσάτος Θεόδωρος και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Αργοστολίου κ. Κουρκουμέλης Νικόλαος

Ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αντιπρόεδρος ΠΟΞ, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ανέφερε: «Το 2010, όταν η Ένωσή μας με τον πρόεδρο της κ. Γαλιατσάτο, υπέγραψε τα πρώτα συμβόλαια με low cost αεροπορικές εταιρείες, από τους 175.000 επιβάτες φτάσαμε πέρυσι στους 365.000. Η φετινή χρονιά σταθεροποιεί τα περσινά νούμερα και εκτιμούμε ότι θα κλείσουμε με οριακή άνοδο 2%. Ωστόσο, οι μήνες στα άκρα της σεζόν, δηλαδή Απρίλιος, Μάιος και μέσα Σεπτεμβρίου με τέλος Οκτώβρη, παρουσιάζουν μια στέρηση στις πτήσεις από τις βασικές αγορές, όπως Βρετανία και Ολλανδία, αλλά και απώλειες συνδέσεων με μετατόπιση της έναρξής τους στα μέσα Ιουνίου, με διάρκεια προγράμματος στις 90 ημέρες, π.χ. από Γερμανία και Ιταλία. Η φετινή άνοδος του τουρισμού αποδίδεται στην αυξημένη πληρότητα των αεροσκαφών, αλλά η αύξηση επικεντρώνεται στους μήνες αιχμής».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά, ο κ. Τιμοθεάτος εμφανίστηκε ανήσυχος, καθώς τα πρώτα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Η EasyJet σταματά τις πτήσεις από Μπρίστολ, Εδιμβούργο και Βενετία προς το νησί. Η SAS από Σουηδία ακυρώνει εντελώς το πρόγραμμά της. Η Transavia, που εξυπηρετεί από Παρίσι, περιορίζει σε 1 πτήση την εβδομάδα αντί για δύο που είχε φέτος, ενώ τα δρομολόγια θα διαρκέσουν 9 εβδομάδες, αντί για 18.

 

Αναφορά επίσης έγινε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί της Κεφαλονιάς και αφορούν τη γέφυρα στην θέση Χειμωνικό, την λειτουργία της παραλίας του Μύρτου, την καθυστέρηση εγκρίσεων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Γαλιατσάτος, τέως γ.γ. ΠΟΞ, και τέως πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης, απηύθυνε έκκληση στους ιθύνοντες να “σταματήσουν να πυροβολούν τον τουρισμό” , τόνισε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι “χρυσωρυχεία”, ώστε να επωμίζονται όλους τους φόρους και προειδοποίησε για αρνητικές εξελίξεις στον ελληνικό Τουρισμό, αν συνεχιστεί η πολιτική επιβαρύνσεων του τουριστικού προϊόντος, αλλά και ο λαϊκισμός γύρω από τα τουριστικά δρώμενα.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer