Ερώτηση Φαραντούρη στην Κομισιόν: «Αθεμίτος ανταγωνισμός κατά των ευρωπαίων αγροτών από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών»
Πολιτική
09/10/2024 | 14:05

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προβλήματα από την συμφωνία της EE με τις χώρες της Mercosur, δηλαδή Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης.

Στην ερώτηση επισημαίνει ότι η συμφωνία με τις χώρες Mercosur, δεν αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απέναντι στην κλιματική κρίση, τα πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τόνισε παράλληλα και τις τεράστιες αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των αγροτών στην ΕΕ, σε εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα αλλά και στα πρότυπα παραγωγής των προϊόντων, σε σχέση με τους αντίστοιχους γεωργούς, σε αυτές τις τρίτες χώρες.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την E-001995/2024
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Νικόλας Φαραντούρης (The Left)

Θέμα: Προβλήματα από την συμφωνία της EE με τις χώρες της Mercosur

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε ολόκληρη την ΕΕ ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που δημιουργεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας της EE με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η συμφωνία δεν αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία στην ΕΕ, όπως η κλιματική κρίση, τα ζητήματα της διατροφικής επάρκειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ τεράστιες αποκλίσεις παρατηρούνται μεταξύ των ενωσιακών και μη ενωσιακών αγροτών σε εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και στα πρότυπα παραγωγής. Οι συνομιλίες για την συμφωνία παραμένουν στάσιμες στο κομβικό σημείο των «κατοπτρικών ρητρών», για την εφαρμογή των ίδιων προτύπων και στα εισαγόμενα προϊόντα από τις χώρες της Mercosur. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Maroš Šefčovič, στις 7 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την σύναψη της συμφωνίας»1. Από την άλλη, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το εμπόριο, Valdis Dombrovskis, δήλωσε, στις 8 Φεβρουαρίου, ότι «οι εργασίες συνεχίζονται»2.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur;
Έχουν συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις τα εύλογα αιτήματα των ευρωπαίων αγροτών για την άρση των ανισοτήτων που δημιουργεί η συμφωνία;

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer