Καππάτος: Ανάσα για οικογένειες και επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά και Ιθάκη -Νέες ρυθμίσεις στη Βουλή για οικονομική ελάφρυνση και ανάπτυξη
Πολιτική
09/10/2024 | 13:23

Χθες είχα την τιμή να μιλήσω στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εισάγει σημαντικές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας.

Με τις διατάξεις που προβλέπει, το νομοθέτημα αυτό προσφέρει ουσιαστική στήριξη στην τοπική κοινωνία και την οικονομία, και αγγίζει άμεσα τα νησιά μας, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Το νέο πλαίσιο δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ειδικά για τα νησιά μας, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τους Δήμους σε έως και 60 δόσεις θα δώσει μια πολύτιμη ανάσα σε οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Η ευελιξία αυτή θα επιτρέψει στους συμπολίτες μας να αποπληρώσουν τα χρέη τους με δικαιότερους όρους, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν την προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ είναι ένα εργαλείο που δίνει μια ευκαιρία στους τοπικούς επιχειρηματίες να ανακάμψουν από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την πίεση στις επιχειρήσεις και να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με βιώσιμο τρόπο.

Σημαντική είναι επίσης η αναμόρφωση του τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο αφορά κυρίως τα τουριστικά καταλύματα στα νησιά μας. Με το νέο αυτό πλαίσιο, οι Δήμοι θα μπορούν να καθορίζουν το ποσοστό του τέλους ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, γεγονός που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των περιοχών μας και θα διασφαλίσει ότι τα έσοδα χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διευκόλυνση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού από τους Δήμους, κάτι που είναι απαραίτητο για περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ανάγκες για υπηρεσίες αυξάνονται κατακόρυφα, και αυτές οι ρυθμίσεις θα επιτρέψουν στις τοπικές αρχές να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις.

Τέλος, αξίζει να αναφερθώ στην αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους Δήμους, που θα ενισχύσει τις τοπικές αρχές να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους και να επενδύσουν σε νέες υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική προσθήκη στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη στήριξη της ανάπτυξης στις τοπικές μας κοινωνίες, καθώς δίνει τη δύναμη στους Δήμους και τις Περιφέρειες να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Βίντεο και κείμενο της ομιλίας μου εδώ:

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer