Λαϊκή Συσπείρωση: Η διακοπή των εργασιών στην παράνομη κατασκευή στην παραλία του ΑΘΕΡΑ είναι μια πρώτη Νίκη των κατοίκων
Αυτοδιοίκηση
08/10/2024 | 19:37

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (4/10/2024) η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε προς συζήτηση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το θέμα της κατασκευής μάντρας στον αιγιαλό του όρμου του Αθέρα.

  • Στη συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απέδειξαν με επιχειρήματα τις μεγάλες και αποκλειστικές ευθύνες κυβέρνησης, ΠΙΝ και Δημοτικής Αρχής στην προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση του λαού τόσο στην συγκεκριμένη παραλία, όσο και στο υπάρχον από το 1992 αλιευτικό καταφύγιο.
    Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή,
    ενώ γνώριζε ότι έχει χαραχτεί ο Αιγιαλός και η Παραλία εδώ και χρόνια (από τον Απρίλιο του 1986 που επανακαθορίστηκε με την υπ.αρ. απόφαση 1076717/6829/Β0010 αρ. φ. Εφημ. Κυβέρνησης 1033 στις 2/10/2023), ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ, κρυπτόμενη πίσω από την έωλη νομιμότητα μιας άδειας μικρής κλίμακας που προσκόμισε η ιδιοκτήτρια της επίμαχης κατασκευής (Α/Α Πράξη 1177475 με ημ.εκδ.15/9/24)
  • ενώ γνώριζε ότι κτίζεται μια τσιμεντένια θεμελίωση και κατασκευή και όχι μια «ξερολιθιά», όπως ανέφερε η παραπάνω άδεια, όχι μόνο ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έστειλε καν την τεχνική υπηρεσία του Δήμου να κάνει αυτοψία προκειμένου να συνδράμει το έργο αυτών των υπηρεσιών που με την σειρά τους δήλωναν αδυναμία αυτοψίας λόγω έλλειψης προσωπικού!
  • ενώ του αναφέρθηκε επίσημα από την Λαϊκή Συσπείρωση και πολίτες ότι ουσιαστικά κτίζεται ο αιγιαλός, όχι μόνο ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ προκειμένου να σταματήσει την συγκεκριμένη κατασκευή μέχρι να ελεγχθεί, αλλά αντίθετα διαβεβαίωνε σε ΜΜΕ για την νομιμότητα της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην ανάδειξη του ζητήματος εισηγούμενη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, επιχειρηματολόγησε καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον βιασμό που υπέστη ο αιγιαλός και η παραλία και μαζί με την δυναμική παρουσία των κατοίκων ανάγκασε τη Δ. Αρχή σε αναδίπλωση. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έκανε δεκτή τελικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, να αιτηθεί δηλαδή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε «παύση εργασιών» έως ότου γίνει αυτοψία από τις ίδιες.

Τελικά για άλλη μια φορά ο αγώνας των κατοίκων του Αθέρα με την δυναμική παρουσία του προέδρου της τοπικής κοινότητας, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Λαϊκής Συσπείρωσης, έφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα αφού η Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) με το αρ.πρ. 2977 4/10/2024 έγγραφό της, διέκοψε τις εργασίες της επίμαχης κατασκευής.

Όχι τυχαία η διακοπή έγινε επειδή «…α) δεν συμπεριλαμβάνεται στην άδεια η έγκριση Συμβουλίου αρχιτεκτονικής επιτροπής …β) η εν λόγω κατασκευή δεν είναι μια ξερολιθιά με φυσικούς λίθους αλλά λίθινη μάντρα με δυο πλευρές όψεων με γέμισμα εσωτερικά και με χρήση συνδετικού κονιάματος (τσιμέντου)…και γ) η συγκεκριμένη άδεια δεν προέβλεπε κατασκευή ξερολιθιάς στο ανατολικό όριο (δηλ. στον αιγιαλό), αλλά νέα περίφραξη στο νότιο όριο αγροτεμαχίου 45μ.». Παράλληλα η ΥΔΟΜ με το ίδιο έγγραφο καλεί την ιδιοκτήτρια και τον υπεύθυνο μηχανικό εντός 5 ημερών να προσκομίσουν εγγράφως τις απόψεις τους….»

Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι η παραπάνω εξέλιξη αφήνει έκθετους την Δ. Αρχή, την ΠΙΝ και την Κυβέρνηση που άφησαν για άλλη μια φορά απροστάτευτους τους κατοίκους του Αθέρα, ένα στολίδι της φύσης όπως είναι η συγκεκριμένη παραλία καθώς και το σημαντικής χρησιμότητας αλιευτικό καταφύγιο, στις ορέξεις επίδοξων ιδιωτικών συμφερόντων, που με πλάγιους τρόπους και απειλές επιδιώκουν να στερήσουν από το λαό το αναφαίρετο δικαίωμά του στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων είναι και θα παραμείνει η πρώτη και η μοναδική της προτεραιότητα και σε αυτόν τον αγώνα δεν εκβιάζεται και δεν τα διπλώνει.
Καλούμε άμεσα τους υπεύθυνους να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαθηλωθούν πάραυτα όλες οι παράνομες κατασκευές και να αποκατασταθεί άμεσα το τοπίο. Επιπλέον, να εκκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του τμήματος της παραλίας στον όρμο του Αθέρα, σύμφωνα με τη χάραξη αιγιαλού-παραλίας του 2003.

Ο Δήμος Ληξουρίου να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με το αλιευτικό καταφύγιο για να γίνει αυτό σύγχρονο και λειτουργικό για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ψαράδων, των επισκεπτών και όλου του λαού. Επίσης. να εκπονήσει συνολικό σχέδιο προστασίας της περιοχής (αντιπυρική- αντιπλημμυρική κ.α.), για να προστατευτεί αυτό το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της φύσης που πρέπει ο λαός και οι επισκέπτες να μπορούν να το απολαμβάνουν.

ΛΗΞΟΥΡΙ 8/10/2024 Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer