Η Κεφαλονιά τίμησε την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Ευεργετών [εικόνες]
Κοινωνία
30/09/2024 | 14:05

Κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κεφαλονιά τιμά τους μεγάλους της Ευεργέτες με μια σεμνή τελετή που αναδεικνύει την προσφορά τους στην κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ανθρώπους που με τις πράξεις τους και τα αγαθά τους συνέβαλαν στην πρόοδο όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικά έργα και πόρους.

Η τελετή μνήμης ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στο Αργοστόλι. Στον ιερό αυτό χώρο οι τοπικές αρχές συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των ευεργετών, οι οποίοι αποτέλεσαν πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς.

Μετά την Επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του μεγάλου Κεφαλονίτη ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου. Ο Παναγής Βαλλιάνος υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα, του οποίου η γενναιοδωρία και η αγάπη για τον τόπο του άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ιστορία της Κεφαλονιάς. Χρηματοδότησε πλήθος κοινωφελών έργων, όπως η ίδρυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, ενώ στήριξε και πολλούς φτωχούς συμπατριώτες του.

Η κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Βαλλιάνου αποτελεί συμβολική κίνηση τιμής και σεβασμού, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική αξία της ευεργεσίας στην ελληνική κοινωνία. Παρόντες στην τελετή ήταν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, όπως ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλλιανάτος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παπαναστασάτου, η πρόεδρος στο Βαλλιάνειο κληροδότημα «Σπυρίδωνος Φ. Αντύπα», Ιλαριανή Τζανετάτου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κα.

Τελετάρχης στην εκδήλωση η Ευαγγελία Σαμόλη, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.

Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Ευεργετών δεν είναι μόνο μια αφορμή για να τιμηθούν οι παρελθόντες, αλλά και για να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές. Μέσα από την αναγνώριση των επιτευγμάτων των ευεργετών, υπενθυμίζεται η σημασία της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτέλειας στην καθημερινή ζωή και την πρόοδο της κοινωνίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κεφαλονιά, με την ιστορική της παράδοση στη ναυτιλία και το εμπόριο, έχει αναδείξει πολλούς ευεργέτες που με τα έργα τους συνέβαλαν όχι μόνο στην ανάπτυξη του νησιού, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η σεμνή τελετή μνήμης κάθε χρόνο είναι ένας τρόπος να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία και η παράδοση της ευεργεσίας, και να συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jakson.

 

 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer