Tην Κυριακή θα υπάρχουν δυο φεγγάρια στον ουρανό – Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Life
28/09/2024 | 09:32

Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι φέτος θα εμφανιστεί ένα δεύτερο φεγγάρι να περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Η πρώτη εμφάνιση θα γίνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 22.45 ώρα Ελλάδας. Θα μείνει κοντά μας έως τις 18.43 της Παρασκευής 25/11.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 θεωρείται «πρόσκαιρο μίνι φεγγάρι» και θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ως μέλος μικρής ζώνης αστεροειδών (Arjuna) που ακολουθούν τη Γη. Είναι ο πρώτος αστεροειδής που ‘συλλαμβάνεται’ από τον πλανήτη μας και μετατρέπεται σε μίνι φεγγάρι.

Έως τώρα οι επιστήμονες έχουν επισήμως τεκμηριώσει δύο προηγούμενες «σύντομες συλλήψεις» (2006 και 2020). Όπως αναφέρει η εισαγωγή της μελέτης των Ισπανών «η Γη μπορεί να συλλαμβάνει τακτικά αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων κοντά στη Γη και να τους τραβάει σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι-φεγγάρια. Μερικές φορές, αυτές οι προσωρινές συλλήψεις δεν ολοκληρώνουν μια περιστροφή πριν φύγουν εκτός τροχιάς και επιστρέψουν στις κανονικές ηλιοκεντρικές τροχιές τους».

Το Space εξηγεί ότι το γεγονός ότι ο αστεροειδής 2024 PT5 θα παραμείνει για λίγες μόνο εβδομάδες, σε αντίθεση με δισεκατομμύρια χρόνια, δεν είναι η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του «μίνι-φεγγαριού» και του πραγματικού φεγγαριού. Η μίνι έκδοση δεν θα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Χρειάζεται επαγγελματικό τηλεσκόπιο για να τη δει κάποιος, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer