Ξεκάθαρος ο Καππάτος: Καμία Επιβάρυνση στην Επιστροφή Αποζημιώσεων του ΙΑΝΟΥ για τους Πολίτες
Πολιτική
27/09/2024 | 17:33

Σε συνέχεια των αποριών που έχουν εκφραστεί σχετικά με την επιστροφή των αποζημιώσεων από τον κυκλώνα Ιανό, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα σημαντικά σημεία.

Βάσει του Νόμου 5116/2024 (ΦΕΚ 100/Α’/3.7.2024), ο οποίος ρυθμίζει την κρατική αρωγή και την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να προβλέπει επιστροφή αποζημιώσεων σε πολλαπλάσιο, πόσο μάλλον στο τετραπλάσιο, όπως λανθασμένα μεταβιβάστηκε με έγγραφο στους πολίτες από την αρμόδια υπηρεσία.

Η διαδικασία που περιγράφεται στον νόμο αφορά μόνο την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, και αυτό θα συμβεί αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί ότι κάποιος έλαβε αποζημίωση χωρίς να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιστροφή για τους πολίτες γίνεται χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση. Για τις επιχειρήσεις, η επιστροφή προβλέπεται να γίνεται εντόκως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και όχι σε πολλαπλάσιο ποσό όπως έχει εσφαλμένα αναφέρει το έγγραφο που μεταβιβάστηκε και το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί στις τελευταίες νομικές προβλέψεις της κυβέρνησης.

Οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις πιθανές περιπτώσεις αυτές αποτελούνται από στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και δικαιοσύνη στη διαδικασία.

Επιπλέον, σε προσωπική μου επικοινωνία επί του θέματος με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, επιβεβαιώθηκε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για υπερβολικές χρεώσεις ή άδικες επιστροφές.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές με δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες, όπως αποτυπώνεται στις αποφάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μεριμνά, ενώ εγώ προσωπικά συνεχίζω να στέκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης και επιχείρηση που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές θα λάβει την απαραίτητη στήριξη.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλληνίας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer