Μισογυνισμός και “παράνομες” συνθέσεις στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων της Κεφαλονιάς;
Αυτοδιοίκηση
26/09/2024 | 18:30

Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο τα Νομικά Πρόσωπα στο Δήμο Αργοστολίου που αμφισβητείται η νομιμότητα της σύνθεσης των Δ.Σ. τους, καθώς δεν τηρούνται οι ποσοστώσεις του νόμου για τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Η μη νόμιμη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δήμων σύμφωνα με το νόμο, σημαίνει όχι μόνο ακύρωση τους, αλλά και πιθανή ακύρωση των αποφάσεων που έχουν λάβει.

Την απόφαση να κηρυχθούν παράνομα τα Δ.Σ. λαμβάνει ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι διορισμένος από την κυβέρνηση για να ελέγχει τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

Για την περιοχή μας είναι υπεύθυνος Γραμματέας ο κ. Δημήτριος Κατσαρός, η υπηρεσία του εδρεύει στην Πάτρα και έχει ήδη στα χέρια του τις καταγγελίες για τη μη νόμιμη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων, πέντε ΝΠΔΔ, που διαχειρίζεται ο Δήμος Αργοστολίου, είτε καθ ολοκληρίαν είτε ως “μεγαλομέτοχος” των διαδημοτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2839/2000:

«…….Αρ.6. Ρυθμίσεις θεμάτων Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημοσίων υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., ο αριθμός των οριζομένων

από τη Διοίκηση μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον στην οικεία υπηρεσία υπηρετεί επαρκής αριθμός υπαλλήλων που συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις για ορισμό…”

Αν εφαρμοστεί η νομοθεσία στην Κεφαλονιά τότε θα πρέπει να θεωρηθούν άκυρα τα διοικητικά συμβούλια των πέντε παρακάτω ΝΠΔΔ.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Απο τα 15 μέλη του Δ Σ τα 10 είναι άνδρες και μόνο τρεις γυναίκες, αντι πέντε που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα ο δήμαρχος κ. Μιχαλάτος , εσχάτως επανήλθε στο ΔΣ του Λ.Τ. στη θέση μιας γυναίκας, της κας Κρυσταλλίας Μιχαλάτου περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη γυναικεία παρουσία στο ΔΣ.

– ΔΕΥΑΚ

Στο 19 μελές Δ Σ ορίστηκαν 16 άνδρες και μόνο τρεις γυναίκες αντι έξι.

– ΟΚΑΠ

Το επταμελές Δ Σ του, ορίστηκαν επτά άνδρες και καμμία γυναίκα. Σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να έχουν οριστεί δυο γυναίκες.

-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Στο εντεκαμελές Δ Σ του Γηροκομείου συνέβη το αντίθετο . Διορίστηκαν εννέα γυναίκες και μόνο δύο άνδρες αντι τρεις.

-ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Λειτουργία μέχρι 29/6/2024)

Στο 15μελές ΔΣ ορίστηκαν 9 άνδρες και 6 γυναίκες, αντι 10 από το ένα φύλο και 5 από το άλλο.

Για τη σύνθεση των διαδημοτικών επιχειρήσεων, ευθύνες βαρύνουν αναλογικά και τους τρεις δήμους που δεν έδωσαν την πρέπουσα και οφειλόμενη σημασία στην εκπροσώπηση των γυναικών και στη σωστή τήρηση των νόμων.

Γιατί όμως;

Μήπως ήθελαν να βολέψουν δικούς τους;

Μήπως δεν υπήρχαν γυναίκες που θα μπορούσαν να καλύψουν μια θέση στα ΔΣ του νησιού μας;

Ή μήπως αποτελεί η στάση τους και μια ένδειξη μισογυνισμού;

Η σύνθεση του Δ Σ του Γηροκομείου, και της β βάθμιας σχολικής επιτροπής δειχνει πως γυναίκες υπάρχουν και θέλουν και μπορούν να διοικήσουν οργανισμούς.

Αρα δύσκολα και χωρίς πειθώ μπορεί να επικαλεστεί κανείς τη σημείωση του νόμου, για έλλειψη επάρκειας του ενός φύλου.

Ο κ. Κατσαρός που έχει ακυρώσει παρόμοιες συνθέσεις στη ΔΕΥΑΖ Ζακύνθου και σε Δ.Σ. στην Αργολίδα οφείλει να ξανακοιτάξει παρόμοια θέματα και στο νησί μας.

Εκπροσωπεί το υπουργείο Εσωτερικών και την πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου. Καλό θα είναι λοιπόν να τρέξει γιατί ο χρόνος τελειώνει προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του και να μην υπάρχουν σκιές σε βάρος των γυναικών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer