Εδώ Μαντουκάτα Παλικής. Εορταστικός απόηχος για την Παναγία, την Μυρτιδιώτισσα [εικόνες]
Εκκλησία
25/09/2024 | 12:22

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Χωριό στην καρδιά της Παλικής είναι τα Μαντουκάτα, μα κάθε 24 του Σεπτέμβρη, με μπροστάρη τον παπα- Θανάση Λυκούδη γιορτάζουν την Παναγία, την Μυρτιδιώτισσα. Φέτος ήταν και ο παπά Γεράσιμος Σφαέλος και ο παπά Νικόλας Σωτήρας και ψάλλανε όλοι μαζί με τον ψάλτη Νικόλα Σφαέλο, τα υμνογραφικά της Παναγίας, όμορφα και κατανυκτικά.
Πήρα την πρόσκληση να βρεθώ, όμως το πρόγραμμά μου ήταν διαφορετικό, είχα πορεία γι’ αλλού. Ζήτησα να μου στείλει φωτογραφίες ο φίλος Μάκης Μαζαράκης και το έπραξε. Τον ευχαριστώ κι ελπίζω του χρόνου, την ημέρα της Παναγιάς αυτής, να είμαι κοντά τους.

Έμαθα για την καινούργια εικόνα της Παναγίας που έφτιαξαν, (προσφορά της Θεανώ Τζουγανάτου και του Μάκη Μαζαράκη) και που όμορφα στέκει εικονιστικά η Κυρά του Κόσμου με τον γιό της, μέσα στις δάφνες, δηλαδή δοξαστικά.
Έκαμαν και τη λιτανεία από τη μια εκκλησία της Παναγίας στην άλλη, στην Αγίας Παρασκευής, αλλά και μέσα στο χωριό… και έπειτα ακολούθησε η λιτανική πομπή το μονοπάτι, μέσα από το παλιό ελαιώνα, πλάι στα πουρνάρια και τα σκίνα, μέσα σε κακοτράχαλες αναβαθμίδες και αρμάκια, με την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας, μπροστά, κι όλα έδεσαν αβίαστα, πάνω από όλα η θρησκευτική αγαλλίαση με της φύσης την αέρινη πνοή.

Αν και δεν παραβρέθηκα σε τούτο το μικρό γιορτάσι στα Μαντουκάτα, κατάλαβα όμως, πως η Φύση ήταν στην καλύτερή της ώρα για να «περπατήσει» λιτανικά η Μυρτιδιώτισσα, σ’ ένα μοναδικό μονοπάτι, εντυπωσιακό, «ντυμένο» με ελιές, σκίνα και μυρτιές, όπως αρμόζει στην Παναγιά μας.

Και του Χρόνου με Υγεία, φίλοι Μαντουκάδες

 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer