Η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της
Πολιτική
19/09/2024 | 08:16

Είναι αλήθεια ότι στην Κ.Ο. της ΝΔ επικρατεί αναστάτωση από την ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών 11 γαλάζιοι βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για μίνι ανταρσία στη Νέα Δημοκρατία και για «αιρετική» ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση, απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης στην χώρα (βλέπε την ανυπαρξία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) η ΝΔ κάνει «αντιπολίτευση» στον εαυτό της. Οι «11» επισημαίνουν ότι η μεταβίβαση δανείων από τις τράπεζες σε funds, έλυσε το πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα, όχι όμως και για τους δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον απέναντι σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος, δηλαδή σε κίνδυνο πλειστηριασμών.

Από την πλευρά τους ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και η γενική γραμματέας Θεώνη Αλαμπάση εξέδωσαν χθες το βράδυ μακροσκελείς και αναλυτικές απαντήσεις εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει με τα κόκκινα δάνεια:

«Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές», ανάφερε ο κ. Χατζηδάκης σε γραπτή ανακοίνωση προσθέτοντας ότι είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα: «Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διεξήγε πρόσφατα σχετική ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία. Μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιό της με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ήταν οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού -όπου διευρύνθηκε η περίμετρός του, κατέστη κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλους προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς επίσης υποχρεωτικός και ευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία)».

Νωρίτερα χθες είχε απαντήσει στους 11 γαλάζιους και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:

«Κάποια μέσα ανακάλυψαν την Αμερική. Δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις. Δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε. Πόσα ήταν τα κόκκινα δάνεια; 40%. Σήμερα είναι 7,5%».

Σε πολιτικό επίπεδο η κίνηση των 11 ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως αν και πρόκειται για βουλευτές που καταγράφουν αποστάσεις από τη σημερινή ηγετική ομάδα, φροντίζοντας πάντως αυτές να μην ξεπερνούν τα όρια και θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή τους στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ακούγεται ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα εξελιχθεί μια τέτοια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από «γαλάζιους» βουλευτές και πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες ερωτήσεις.

Από την πλευρά των 11, off the record, τονίζεται ότι η κίνηση αυτή δεν έχει μορφή αντάρτικου αλλά έχει στόχο να κρατήσει τη ΝΔ στις αξιακές, λαϊκές της ράγες καθώς όπως υποστηρίζουν η παράταξη μετακινείται προς τον ακραίο φιλελευθερισμό. Η ερώτηση ουσιαστικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέγα ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κλείσει την πτώση των ποσοστών σε δημοσκοπικό επίπεδο μετά τις ευρωεκλογές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερώτηση ήθελαν να υπογράψουν και άλλοι βουλευτές της γαλάζιας παράταξης οι οποίοι διαφωνούν με την στρατηγική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά είναι άγνωστο για πιο λόγο έκαναν πίσω…

Από την άλλη μεριά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το όλο ζήτημα εργαλειοποιήθηκε από συγκεκριμένα «αριστερόστροφα» ΜΜΕ για να πλήξουν τη ΝΔ και να εμφανίσουν ότι υπάρχει ρήγμα στο εσωτερικό της.

 

Πηγή: newsbomb.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer