Παναγής Καππάτος: Μεταρρυθμίσεις για ένα δικαιότερο και σύγχρονο φορολογικό σύστημα [βίντεο]
Πολιτική
15/09/2024 | 10:26

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκα την Πέμπτη 12/09 επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις».

Κατά την ομιλία μου, ανέδειξα τη σημασία των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πιο δικαίου, απλού και σύγχρονου φορολογικού πλαισίου, που θα ωφελήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Επιχειρήσεις και πολίτες δεν θα επιβαρύνονται πλέον άδικα με τέλη, όπως σε χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές και συναλλαγές μη κερδοσκοπικών οργανισμών, απλοποιώντας έτσι τις διαδικασίες και μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα.

Επιπλέον, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου και σε πάνω από 500 συναλλαγές που αφορούν δημόσιους οργανισμούς και φορείς, κάτι που θα διευκολύνει τη λειτουργία τους, ενώ το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που ορίζονται από τον νόμο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εισαγωγή σημαντικών κινήτρων για δωρεές από νομικά πρόσωπα προς το Δημόσιο, με πλήρη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Αυτή η διάταξη ενισχύει την κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων και προάγει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Σημαντικό μέτρο είναι, επίσης, η μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από το 2025, μια ανάσα για τους αγρότες μας που θα ελαφρύνει το κόστος παραγωγής τους και θα στηρίξει την αγροτική οικονομία της χώρας μας.

Η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που εκδίδουν ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη μείωση της κρατικής παρέμβασης και την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στηρίζουμε την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω φιλελεύθερων πολιτικών που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της αγοράς.

Προχωράμε με συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας οικονομίας που λειτουργεί προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων, διατηρώντας πάντα τον κοινωνικό προσανατολισμό και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου σε βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer