Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς: Iδιαίτερα γόνιμη ανασκαφικά και ερευνητικά χρονιά
Πολιτισμός
28/08/2024 | 09:40

Φέτος υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη ανασκαφικά και ερευνητικά χρονιά για την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την ανακάλυψη ασύλητου νεκροταφείου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στα όρια Κρανιάς – Λειβαθούς, την για πρώτη φορά ανακάλυψη σημαντικής θέσης της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Παλική και βέβαια την απροσδόκητη αποκάλυψη του δίδυμου φρέατος της Λακήθρας, το οποίο προβλήθηκε και κεντρικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και γνώρισε ευρεία – διεθνή διάδοση.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά στην τοπική κοινωνία οι νέες ανακαλύψεις, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει επιστημονική έκδοση στην οποία, με την εφαρμογή διεπιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών αιχμής, τα μνημεία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Κεφαλονιά, από τους μνημειώδεις θολωτούς τάφους κεφαλληνιακού τύπου μέχρι τους μνημειακούς θαλαμωτούς, τους κιβωτιόσχημους και λακκοειδείς, ερμηνεύονται στην βάση των πραγματικών συγκειμένων τους, ανασκαφικών και αρχαιο-χωρικών.

Οι νέες έρευνες της Εφορείας, η επαναξιολόγηση των δημοσιευμένων δεδομένων, αλλά και η ευρεία εφαρμογή της χωρικής στατιστικής, της χωρικής ανάλυσης, μεθόδων της γεωλογίας, της οστεοαρχαιολογίας, ραδιοχρονολόγησης αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά μιας εποχής, που παρουσιάζει εκπληκτική πολυμορφία και συγκροτείται επί δύο βασικών πυλώνων, δηλαδή της πολιτισμικής μνήμης, και της ευρείας δικτύωσης. Οι σχέσεις με τον χώρο της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, Αδριατικής προβάλλουν διαρκείς, βαθιές και ουσιαστικές. Το μοναδικό εύρημα της Λακήθρας οδηγεί το βλέμμα προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ επιβάλλει στην κυριολεξία την διαφορετική θεώρηση των αρχαιολογικών δεδομένων του νησιού. Οικονομία, κοινωνική ζωή και η κατά τρόπο τελετουργικό νοηματοδότηση του χώρου δημιουργούν νέες θεωρήσεις και φωτίζουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Όλα τα παραπάνω θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σύντομα στους συμπολίτες μας, στην τοπική κοινωνία και στους έχοντες την ευθύνη των τοπικών πραγμάτων, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμπαράστασή τους.

Παράλληλα προς το επιστημονικό σκέλος και συνδυαστικά προς αυτό, στις 26.8.2024 στη Σάμη ολοκληρώθηκε ο φετινός θερινός κύκλος εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα εξής:

  • Παρουσίαση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων της περιοχής της Σάμης, σε εσπερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Σάμης και η Ι.Μ. Κεφαλληνίας
  • Στις 24 και 25.8 στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», η παράσταση «ΠΛΙΤΣ ΠΛΑΤΣ ΠΛΟΥΤΣ – Ένα κοκτέιλ κερασμένο απ’ τους εργαζόμενους στον τουρισμό», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου με την ΑΜΚΕ Who Am I To Theater Group
  • Πανσέληνος Αυγούστου: στις 19.8.2024 σε δύο χώρους, στο Κάστρου του Αγίου Γεωργίου και σε συνεργασία με το Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών και την υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου/ΤΚ Περατάτων, μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Cris Italiani (φλάουτο) και Σπύρου Μοσχόπουλου (πιάνο), ενώ παράλληλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης, σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμης, επίσης μουσική βραδιά με τη Μαντολινάτα Νέων Κεφαλληνίας υπό τη Διεύθυνση του Σωκράτη Μπένου και τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Σάμης υπό τη Διεύθυνση του Άγγελου Μουρελάτου, με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Βλαχούλη στο πιάνο.
  • Στην Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, στις 7.7.2024 παρουσίαση των ανασκαφών της Εφορείας σε ναούς της περιοχής της Λειβαθούς στο πλαίσιο εσπερίδας που συνδιοργάνωσε η Ι.Μ. Κεφαλληνίας.
  • Των δράσεων αυτών είχαν προηγηθεί οι Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές στις 25.5.2024 με περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Αγίου Γεωργίου Παλικής, με τη συνδρομή του Δήμου Ληξουρίου, και
  • της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 & 19.5.2024 με δράσεις για παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος και στην Αρχαιολογική Συλλογή του Σταυρού στην Ιθάκη.

Προσβλέπουμε στην συνεργασία με όλους, προκειμένου έτσι να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα μνημεία των νησιών μας και να τα καταστήσουμε ποιοτικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Γρηγόριος Γρηγορακάκης
Δρ Αρχαιολόγος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer