«Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο», έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Πενήντα χρόνια ακριβώς από την ανακάλυψη της δομής του DNA, ένας από τους συνυπεύθυνους αυτής της κοσμοϊστορικής ανακάλυψης, προκάλεσε θύελλα υπονοώντας ότι η βλακεία είναι μια γενετική ασθένεια που πρέπει να θεραπευτεί.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1953 οι βιολόγοι Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ ανακάλυψαν τη δομή του DNA , του γενετικού κώδικα για όλη τη ζωή. Η ανακάλυψη αυτή αποκάλυψε πώς οι γενετικές πληροφορίες μεταβιβάζονται από τη μία γενιά στην άλλη και έφερε επανάσταση στη βιολογία και την ιατρική.
Όμως σε μια σειρά ντοκιμαντέρ, σχεδόν 20 χρόνια πριν, το οποίο προβλήθηκε από το Channel 4, ο Watson είπε ότι η χαμηλή νοημοσύνη είναι κληρονομική διαταραχή και ότι οι μοριακοί βιολόγοι έχουν καθήκον να επινοήσουν γονιδιακές θεραπείες ή διαγνωστικά τεστ για την αντιμετώπιση της βλακείας.
“Αν είσαι πραγματικά ηλίθιος, θα το αποκαλούσα ασθένεια”, είχε πει ο Watson, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Εργαστηρίου Cold Spring Harbour της Νέας Υόρκης. “Ένα 10% που πραγματικά δυσκολεύεται, ακόμη και στο δημοτικό σχολείο, ποια είναι η αιτία; Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να πουν, ‘Λοιπόν, η φτώχεια, τέτοια πράγματα’. Πιθανότατα δεν είναι. Θα ήθελα λοιπόν να απαλλαγώ από αυτό, για να βοηθήσω αυτό το 10%”, είπε.
Αντίστοιχες θέσεις και για την ομορφιά
Ο Watson, διατείνεται επίσης ότι τα γονίδια που επηρεάζουν την ομορφιά θα μπορούσαν επίσης να τροποποιηθούν. “Οι άνθρωποι λένε ότι θα ήταν τρομερό αν κάναμε όλα τα κορίτσια όμορφα. Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο”, είπε.
Αλλά άλλοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει τόσο την ηθική όσο και την αληθοφάνεια των προτάσεών του.