Άνοιξαν οι κάλπες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, σε εξέλιξη η διαδικασία -Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ευρωεκλογές 2024
09/06/2024 | 09:12

Άνοιξαν ακριβώς στις 7.00 το πρωί τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν στηθεί οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά, άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι «βιαστικοί» ψηφοφόροι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη άνοιξαν συνολικά 118 εκλογικά τμήματα, λιγότερα από όσα είχαν καθοριστεί στις βουλευτικές εκλογές πριν ένα χρόνο.

Συνολικά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του νομούς μας είναι 54.087 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορεί να επιλέξουν 30 συνολικά κόμματα.

To ekefalonia.gr επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή ο οποίος δήλωσε ότι και στα 118 εκλογικά τμήματα του νομού μας η διαδικασία διεξάγεται ομαλά και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το ekefalonia.gr μίλησε και με τον Προϊστάμενο της Π.Ε Κεφαλονιάς για τις εκλογές Παναγή Σταθάτο ο οποίος μας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πολλοί Κεφαλονίτες της διασποράς αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος έχουν ψηφίσει με επιστολίκή ψήφο και δεν χρειάστηκε να μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να ψηφίσουν.

Πόσους σταυρούς βάζω

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Πού ψηφίζω – «Μάθε πού ψηφίζεις»

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», οι πολίτες μπορούν να βρουν το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη αυτής της Κυριακής.

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Δείτε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer