Η λειψυδρία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν νοικοκυριά, αγρότες, αλλά και μια σειρά μικρούς επαγγελματίες στον τουρισμό στο Δήμο μας.
Εκτός του γεγονότος ότι το νερό τόσο στην πόλη του Ληξουρίου όσο και σε αρκετές τοπικές κοινότητες δεν είναι πόσιμο ενώ ακριβοπληρώνεται, ολόκληρες περιοχές και χωριά «μένουν» χωρίς υδροδότηση για ώρες, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξυπηρετούνται με βυτία.
Η παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνει ότι χρόνια τώρα κανένα έργο υποδομής συλλογής επιφανειακών νερών δεν έχει γίνει παρότι παλαιότερα έχει υπάρξει σχετικός προγραμματισμός που ποτέ δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη των Δήμων της ΠΙΝ αλλά και της κυβέρνησης και της ΕΕ, που σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τέτοια έργα υποδομής γιατί πλέον δεν είναι επιλέξιμα στην «ανάπτυξή» που προωθούν.
Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα πάντα μπαίνουν στο ζύγι κόστος – όφελος, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και ποτέ όταν πρόκειται για την ικανοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και των εργολάβων.
Ως δημοτική αρχή πλήρως ταυτισμένη με αυτήν την πολιτική δεν έχετε επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για το παραπέρα πρόβλημα πλην βεβαίως της επιμονής σας για τη δημιουργία αφαλάτωσης, που από την μια δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα και από την άλλη βάζουν ζεστό χρήμα στην τσέπη των επιχειρηματιών.
Ωστόσο για την περιοχή της Παλλικής, υπάρχουν μελέτες είτε έτοιμες είτε σε προκαταρκτικό στάδιο για τρία φράγματα (Κατωγής, Λυχνιά και Δελλαπορτάτων), που πληρώθηκαν για να γίνουν από το υστέρημα του λαού. Πραγματικά η υλοποίησή τους θα έλυνε το πρόβλημα τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης της περιοχής, συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες υγιεινού νερού, που τώρα καταλήγει αναξιοποίητο στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα για το φράγμα της Κατωγής έχουν συνταχθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή φράγματος (υδρολογική, γεωλογική, οικονομοτεχνική, ΜΠΕ, τοπογραφική αποτύπωση) από την δεκαετία του 2010 και απαιτείται τώρα επικαιροποίηση των τευχών Δημοπράτησης. Για τα φράγματα Λυχνιά και Δελλαπορτάτων υπάρχουν ήδη προκαταρκτικές μελέτες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να προχωρήσουν και αυτά και να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της περιοχής και όχι μόνο.
Επιπλέον, ως Λαϊκή Συσπείρωση κρούουμε των κώδωνα κινδύνου τόσο σε εσάς ως Δημοτική Αρχή όσο και στην ΠΙΝ και την Κυβέρνηση ότι αν άμεσα δεν υλοποιηθεί ιδιαίτερα το φράγμα της Κατωγής στο άμεσο μέλλον λόγω πίεση της περιοχής από την τουριστική ανάπτυξη θα υπάρξει πρόβλημα με κατασκευές που μπορεί να παρεμβληθούν τόσο στην περιοχή του φράγματος όσο και στην λεκάνη απορροής. Σε αυτήν την περίπτωση, αποκλείεται οριστικά η κατασκευή του συγκεκριμένου υδροταμιευτήρα που μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε τι πρωτοβουλίες θα πάρετε σε ΠΙΝ και Κυβέρνηση ώστε άμεσα:
– Να επικαιροποιηθούν και να υλοποιηθούν οι παραπάνω μελέτες για τα συγκεκριμένα φράγματα στην περιοχή της Παλλικής και ιδιαίτερα αυτού της Κατωγής, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα του επαρκούς και ποιοτικού νερού.
15/4/2024
Φαρακλός Βαγγέλης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ληξουρίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση