Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε μαθητή Λυκείου στην Καλαμάτα, περιστατικό το οποίο χαρακτηρίζεται ως μεμονωμένο.
Ο μαθητής διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του μαθητή δεν εμπνέει ανησυχία. Μάλιστα οι γιατροί αποδίδουν την εμφάνιση της μηνιγγίτιδας στις ασυνήθιστες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.
Όπως δημοσιεύει το eleftheriaonline, για το κρούσμα ενημερώθηκαν η Διεύθυνση του σχολείου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και ο υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ωστόσο η ύπαρξη του κρούσματος δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να μην υπάρξει πανικός λόγω των απανωτών κρουσμάτων.
Το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας προστίθεται στα οκτώ κρούσματα στην Πάτρα και τα άλλα πέντε στη Λάρισα.
Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, ο 20χρονος φοιτητής
Κρίσιμη, αλλά σταθερή, παραμένει η κατάσταση της υγείας του 20χρονου φοιτητή που προσβλήθηκε από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας.
Ο νεαρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Το ελπιδοφόρο είναι ότι καταγράφεται μία σταθερότητα στη θεραπευτική του πορεία.
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά και θα έχει την ίδια πορεία με τη φοιτήτρια που νοσηλεύσαμε προ ημερών στην ίδια κατάσταση στη ΜΕΘ, κι αυτή τη στιγμή συνεχίζει την αποθεραπεία της στην Παθολογική Κλινική», εξήγησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Δημήτρης Μπάκος.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη μάχη που δίνουν συντονισμένα γιατροί και νοσηλευτές, με επικεφαλής την καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ Φωτεινή Φλίγκου και τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό.
Σε εξέλιξη το σχέδιο πρόληψης
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του σχεδίου πρόληψης της μηνιγγίτιδας για τα άλλα μέλη της φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε Τμήμα του οποίου ανήκει το τρίτο κρούσμα.
Από την Πέμπτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την πρόληψη της διασποράς του μικροβίου, σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτά αφορούν στη φαρμακευτική και εμβολιαστική θωράκιση των στενών επαφών του νοσούντα φοιτητή.
Επίσης, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τους δύο πανεπιστημιακούς χώρους και έδωσε σαφείς οδηγίες για ενημέρωση και πρόληψη για τη μηνιγγίτιδα.
Οπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνέχεια της ενημέρωσης του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, έχει ενημερώσει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
«Να καλέσουν το 1135 όσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα»
Ειδικότερα, όσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα ή θέλουν να ενημερωθούν για το θέμα αυτό μπορούν να καλούν το 1135, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, και είναι η γραμμή υποστήριξης για τη δημόσια υγεία του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ. Μέσω της γραμμής μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αλλά και κατευθύνσεις σε όποιον το έχει ανάγκη.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου παραπέμπει τον φοιτητικό της πληθυσμό να επισκεφτεί τις ιστοσελίδες του ΕΟΔΥ, όπου παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τη βακτηριακή και την ιογενή μηνιγγίτιδα, που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου.
Πηγή: topontiki.gr