Σε νέες δηλώσεις προχώρησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης για το ενδεχόμενο καταβολής έκτακτης ενίσχυσης σε ευάλωτα νοικοκυριά πριν από το Πάσχα.
«Εκείνο που έχει πει ο Πρωθυπουργός είναι πως μόλις έχει στεγνώσει το μελάνι του προϋπολογισμού. Bλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Στον ορίζοντα αυτή την ώρα δεν βλέπω κάτι. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί πώς θα πάνε τα πράγματα » είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στην ερώτηση για το εάν θα δοθεί επίδομα Πάσχα στους πολίτες.
«Η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να μοιράζουμε πράγματα που δεν έχουμε. Η πρώτη μας δουλειά είναι να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Δε θα δώσουμε ποτέ παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουμε» συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε: «Στον περσινό προϋπολογισμό εμείς νομίζαμε ότι λόγω των διπλών εκλογών και κυρίως λόγω των καταστροφών που έγιναν Θεσσαλία και Έβρο θα είχαμε θέματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός όμως υπεραπέδωσε διότι η οικονομία υπεραπέδωσε. Είχαμε πέρυσι ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό. Λόγω των αυξήσεων στους μισθούς έχουμε και παραπάνω κρατήσεις άρα και παραπάνω εισπράξεις . Είχαμε αύξηση της κατανάλωσης γενικότερα πήγε καλύτερα η οικονομία και για αυτόν λόγο χωρίς να επιβάλλουμε παραπάνω φόρους, κανέναν είχαμε 9% παραπάνω έσοδα πέρυσι. Τώρα δεν ξέρω πως θα πάει θα ήταν άστοχο
εδώ μιλώ και μια θεσμική ιδιότητα δεν μιλάμε σε μια φιλική παρέα».
Χρειάζεστε ένα προσωπικό δάνειο; Online αίτηση και γρήγορη έγκρισηΓρήγορο Προσωπικό Δάνειο | Αναζήτηση συνδέσμων
Το μυστικό για να μην πονάς στον αυχένα που οι γιατροί σου κρύβουν!Πόνος Στον Αυχένα: Αντιμετώπιση
Τι είπε ο Θεοχάρης
Στο θέμα του έκτακτου βοηθήματος Πάσχα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
«Προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το πασχαλινό bonus, κι αυτό διότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού. Έχουμε μια πρώτη εικόνα για τον Ιανουάριο -και μάλιστα χωρίς τα οριστικά δεδομένα, άρα δεν είναι δυνατόν να αποφανθούμε εάν υπάρχουν ή όχι περιθώρια έκτακτης ενίσχυσης. Ταυτόχρονα όμως, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πλέον, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νοιάζεται και στέκει πάντα στο πλευρό των ευάλωτων » είπε και πρόσθεσε πως « αυτό αποδεικνύεται καθημερινά και διαχρονικά από τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -και, μάλιστα, πληρώνει σημαντικό πολιτικό κόστος για αυτή την επιλογή. Όμως, παρά τις επικρίσεις, εμείς πιστεύουμε ότι η ενίσχυση που δίνουμε είναι σωστή και δίκαιη, εξ’ ού και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε -υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα περιθώρια.
Αλλά επαναλαμβάνω πως τα περιθώρια αυτά είναι συγκεκριμένα και είναι στενά, διότι διανύουμε έτος δημοσιονομικής προσαρμογής. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% του ΑΕΠ, το οποίο πέτυχε ο προϋπολογισμός το 2023, πρέπει να το αυξήσουμε στο 2,1% του ΑΕΠ. Αυτό είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο από πολλούς και μεγάλους κινδύνους. Ακόμη και η Γερμανία, φερ ειπείν, μια αγορά με μεγάλη σημασία για την απορρόφηση ελληνικών προϊόντων. αλλά και τον τουρισμό, ανέμενε ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της με ρυθμό 1,5%, αλλά στην πραγματικότητα δε θα είναι πάνω από 0,2%».
Πηγή: enikonomia.gr