Με μία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που δεν αφήνει κανένα περιθώριο περαιτέρω συζήτησης απορρίπτει το Μαξίμου την πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη θέσπιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Η κυβέρνηση σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμα της» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οριοθετώντας τις σχέσεις της Πολιτείας με την Ιεραρχία.
«Υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνηση στην εκκλησία. Προφανώς και ακούμε με απόλυτο σεβασμό συνολικά τις απόψεις γιατί η συμβολή της είναι διαχρονική και ειδικά σε περιόδους κρίσεων αυτά τα χρόνια για τη στήριξη των πολιτών. Από εκεί και πέρα… Καταρχάς στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Το δικό μας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ +. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Η πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα
Νωρίτερα, την ιδέα για διενέργεια δημοψηφίσματος, με το οποίο θα κριθεί η τελική απόφαση της Πολιτείας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εισήγαγε στην έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης το πρωί της Παρασκευής ο προκαθήμενος της εκκλησίας έδωσε ένα δείγμα των προθέσεων της Ιεραρχίας για το ζήτημα, στέλνοντας και “μήνυμα” προς την κυβέρνηση.
Προ ημερών άλλωστε συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να ανακοινωθεί τότε κάτι σχετικό. Όπως ανέφερε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος, «έγινε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά αφορούσε άλλο θέμα, για τα ακίνητα, την Τρίτη που θα συνεδριάσουμε θα ακούσετε την επίσημη θέση της εκκλησίας».
Σε τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να πάρει θέση ο Aρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός, στο τέλος είναι ο κόσμος, αν θέλει να το κάνει θα το κάνει, ανέφερε, λέγοντας αναλυτικά:
«Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς τη θέλησή του και την πορεία του.
Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν.
Πως θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες δύο μαμάδες; Πως θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;
(…) Είναι θέμα της κοινωνίας η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει ο,τιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη.