Με το φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ενημερωνόμαστε για την προστασία της Βιοποικιλότητας από τη φωτορύπανση
Οικολογία
14/12/2023 | 19:50

O Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με αφορμή και την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου από την Ιnternational Dark Sky Association (IDA), ως το πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα, διοργάνωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 εκδήλωση ευαισθητοποίησης μαθητών και πολιτών για τις επιπτώσεις της Φωτορύπανσης στην άγρια ζωή, με τη βοήθεια του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου – Planetarium on the Go στο Αργοστόλι.

Η δράση πρόσφερε τη δυνατότητα σε μαθητές της Κεφαλονιάς, να παρακολουθήσουν μέσα στον θόλο του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου εκπαιδευτικές προβολές, διάρκειας 30 λεπτών, οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες την ηλικία τους. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Δημοτικού είχαν τη δυνατότητα με ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων να ξεναγηθούν στο ηλιακό μας σύστημα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το φιλμ αναφερόταν στην προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει το γαλαξία, όπως με τις εκτοξεύσεις των Βογιατζέρ 1 και 2. Τη δράση παρακολούθησαν περίπου 500 μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η τοπική κοινωνία του Αργοστολίου είχε τη δυνατότητα μεταξύ 18:00 -20:00, να παρακολουθήσει ένα 15λεπτό ντοκιμαντέρ με θέμα «Πλανήτες και ηλικιακό σύστημα», με 600 περίπου επισκέπτες να ενημερώνονται για θέματα αστρονομίας του ηλιακού μας συστήματος.

Ταυτόχρονα, στον παρακείμενο χώρο τοποθετήθηκε τηλεσκόπιο και οι επισκέπτες παρατήρησαν τον ήλιο, αλλά και αστερισμούς & πλανήτες, ανάλογα με την ώρα που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο αποπροσανατολισμός των μικρών χελωνών κατά τη διαδρομή προς τη θάλασσα, ο τρόπος που επηρεάζεται η μετανάστευση των πουλιών, αλλά και ο πληθυσμός των εντόμων είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης στην βιοποικιλότητα των Προστατευόμενων Περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Τα θέματα αυτά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι επισκέπτες με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ στο παράρτημα της Κεφαλονιάς.

Ενδεικτικό της σημασίας της Προστατευόμενης Περιοχής του Αίνου είναι το άρθρο/αφιέρωμα από το παρατηρητήριο της NASA για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου με τίτλο: «Green Forests and Dark Skies in Cephalonia/ Τα πράσινα Δάση και οι σκοτεινοί ουρανοί της Κεφαλονιάς». Το άρθρο εστίασε στις προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του «σκοτεινού ουρανού» και την ανακήρυξη του ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού.

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ακολουθώντας τον υπερσύνδεσμο εδώ.

Λίγα λόγια για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ